Zana Masaluta are mina mica

Am cedat in favoarea mitului Zinei Maseluta, desi i-am zis lui Tudor ca “pe vreme mea” nu exista inca. Noi ne rugam de vreo cioara sa ne ia dintele cazut si aruncat cu bolta si forta pe acoperisul unei case din cartierele din apropiere.

A zis ca el crede cu zina. Bine, fie, sa vina Zina. I-au cazut citiva dinti pina acum – am reusit sa-l convingem ca 20 de coroane e pretul corect pentru un dinte sanatos. Pentru un dinte plombat sau cariat, pretul scade, iar Zina are drept de evaluare. Adica nici zina cit e ea de zina, nu inghite orice i se baga sub perna. Nu ne pasa prea tare de cei cazuti deja, ci speram sa-l motivam (pina cind motivatia devine obisnuinta fara intrebari suplimentare) sa-i spele si sa-i ingrijeasca bine pe ceilalti.

Totul a functionat ca la carte. Dinte cazut, evaluare, pretul corect, max 20 kr.  Cu un singur dinte a fost o mica problema, ca l-a pierdut de tot. Adica el isi aminteste ca l-a pus sub perna, inainte sa plece la scoala, Zina a uitat, nici nu l-a gasit, nici n-a pus bani in loc. Cind s-a intors, n-a mai gasit nici dintele, nici nimic. Dosarele X.  Zona Crepusculara. Sor’sa s-a jurat ca nu stie nimic, noi am fost plecati toata ziua, misterul a ramas plutind amenintator in tavanul fals. Si azi, cind isi aminteste, e necajit: cum a disparut? Cum e posibil, ca eu am fost la scoala?

In zadar am incercat sa-i explic ca toate lucrurile ciudate se petrec cind oamenii nu sunt prezenti. Se pare ca el crede ca dimpotriva: daca el nu e acolo, totul trebuie sa incremeneasca in starea de fapt anterioara, ultima pe care si-o aminteste. Dinte sub perna.

Acum citeva zile, i-a mai cazut un dinte, in timp ce eram in masina, intorcindu-ne de la cumparaturi. Mi l-a dat sa-l pastrez, insingerat, in buzunar, macar sa stie pe cine sa dea vina daca il pierde.

Dar nu l-am pierdut, si l-a pus pe sub perna, a adormit. Din pacate, si eu.

Spre dimineata, m-am trezit mai alarmata ca alarma. La 6 dimineata, il intrebam pe Babic, daca are 20 de coroane. Era un dinte bun. Banii erau pe masa, ii insfac si, tiptil, ma duc la ei in camera. Imi tin respiratia, raresc bataile inimii, ii antifonez peretii sa nu se auda nimic, inaintez folosind numai degetul mare de la fiecare picior, si ma rog sa nu nimeresc pe un lego. Cind ajung linga patul lui, eram aproape transparenta, invizibila, una cu moleculele de praf. El dormea. In sarpe bratul mi se transforma, un sarpe cu o misiune: sa introduca moneda sub perna nevazut si nestiut. Am fost atit de fericita! Zina maseluta exista!

O ora mai tirziu, se trezesc cei doi. Tudor nu spunea nimic. Nu mai rezistam si il intrebam daca a venit Zina Maseluta.

– Stiu ca a venit, dar nu exista zina, e mama!

– Vai, dar de ce zici asa?, intrebam noi uimiti. La urma urmelor, ta’su se dusese, in creierii noptii si ai ninsorii, sa caute in masina ultimii marunti.

– Am simtit o mina mare sub perna. Zina maseluta are mina mica.

Va saluta lopatara-sefa. Asta e.

Nici zilele care au urmat nu au fost mai usoare. Prima data, “aflat” dintr-un film ca unii copii primesc 20 de dolari pentru un dinte de la Zina Maseluta. Zic, asa o fi, dar tu nu crezi in Zina Maseluta, nu poti sa ceri sa beneficiezi de oferta ei.

Si cind a incetat cu Zina, i s-a casunat pe Mos Craciun, ducind un razboi psihologic cumplit pentru a ne smulge o declaratie fara echivoc asupra existentei lui.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 3

 1. Trasca Denisa says:

  ?????
  Am ras pe infundate sa nu-l trezesc pe pitic.Auzi..lopatara sefa???
  Nici nu mai stiu ca sa le spun la copii, nici de Mos, nici de zane, am impresia ca oricum o dai tot rau iese, spui adevarul- strici farmecul povestii, continui povestea- minti copiii.
  Apropo de lopata, nu stiu daca pe la tine e zapada multa, dar la Montreal ai fi vedeta din decembrie pana in aprilie( azi a nins? …iar).
  Dinti sanatosi si mult maruntis!

 2. Miza Baston says:

  Săptămânal întru să văd un nou articol. Sper că totul e bine și doar activități plăcute vă țin departe de blog.

 3. Laurentiu says:

  Salutare, nu ati mai postat de mult ,sunteti bine ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *