Vrajitorul din Kidsopia: Eu cu cine ma lupt?

Chiar asa, cu cine se lupta Alex Itcus, fondatorul Kidsopia? Cu parintii? Cu copiii? Cu diverse idei? Cu piata sau cu viata?

Kidsopia este o platforma care aduna multe jocuri mobile pentru copii intre 2 si 7 ani, facuta de un grup de romani care inainte de criza lucrau pentru PBS Kids USA (Curious Geroge si altii ca el). Dupa ce contractul cu americanii a picat, Alex si-a dat seama ca echipa lui avea tot know how-ul pentru a face ei insisi aplicatii si jocuri la fel de tari. Si din 2010 si pina acum au lansat 16 jocuri educative in limba romana, planul lor fiind ca de acum incolo ritmul sa fie de 10 aplicatii pe an. M-am intilnit cu Alex sa aflu mai multe despre industria asta, planul meu secret fiind sa fac si eu o aplicatie de succes mondial care, in scurt timp, sa ma faca milionara si libera de orice contract formal in mai multe exemplare.

Alex explincindu-mi cum e treaba cu aplicatia

Omu’ asta e nebun (si stie si el)

Kidsopia se bazeaza pe studiul UNICEF: “Repere Fundamentale pentru Învăţarea Timpurie a Copilului de la Naştere până la 7 ani” (RFIDT). Mai exact, pe un document de ‘jdemii de pagini care cuprinde 1200 de asa-zisi markeri, adica de notiuni si cunostinte pe care un copil trebuie sa le dobindeasca pina la virsta de 7 ani. “Pentru ca mi-am dat seama ca nu multi parinti vor citi documentul (nr. aaa, da!) m-am gindit sa fac aplicatii si jocuri care sa cuprinda citi mai multi markeri” a zis Alex. Bineinteles, ca daca nu stii documentul, daca nu joci jocul cu atentie n-o sa-ti dai seama unde e markerul de dezvoltare, ca doar n-o sa apara un pop-up sa te atentioneze: “Buna, sunt indice de dezvoltare UNICEF. Bem si noi o bere diseara?”

Noi vrem feedback!

Nu stiu voi cu sunteti, dar pe mine ma intereseaza feedback-ul pe care il primeste Ozonu’ pentru diverse activitati. Singura conditie e ca persoana care il ofera sa fie de incredere si nu vreo fiinta cu viziuni din epoca de piatra. Pai daca mi-ar spune mie cineva ca acest copil e geniu la logica, n-am face noi exercitii pina ar intra in Mensa? 🙂

De acea probabil cea mai tare chestie din aplicatiile Kidsopia e un feature care inca nu exista inca, dar e pe drum, vorba Ozonului. Si anume, feedback-ul pentru parinti. Cu alte cuvinte, copilul se joaca in aplicatiile Kidsopia, iar parintele primeste feedback despre cum s-a descurcat. E ca si cum dincolo de ceea ce vezi pe ecran s-ar afla un profesor.

Scenaristul cu 3 capete si alte lighioane creative

L-am intrebat pe Alex citi oameni lucreaza la o aplicatie si mi-a raspuns ca 6. Dar nu sunt oameni obisnuiti, scenaristul, de exemplu, gindeste la 3 capete (cu schimbul si simultan). O singura mina (a cuiva, din neant, gen familia Adams) scrie brieful, apoi intra in actiune level designer-ul care umple table intregi cu variante pentru “ce se intimpla daca…”. Care sunt ale naibii de multe pentru ca…nimic nu e simplu aici. Pentru ca acelasi joc poate fi jucat de un copil cu virste intre 2 si 7 ani, ei au gindit un mod in care jocul se “adapteaza” jucatorului pentru a nu fi nici prea usor, dar nici sa nu-l frusteze maxim. Profesorul din umbra, din nou.

Apoi intra in scena un grafician care poate modifica chiar scenariu. Cele 3 capete se reunesc din nou. Modificari. Apoi vine programatorul.

Dupa ce aplicatia e gata, intra in scena seful tuturor, Marele Tester, adica baietelul de 4 ani si 10 lui al lui Alex. Toti tremura de frica si jura sa modifice tot ce e de modificat.

Cararea galbena

De obicei, de modificat e drumul. Oamenii mari, crescuti in sistemul de invatamint romanesc si caliti prin corporatii, sunt foarte ascultatori. Daca le spui sa faca ceva, in viata reala sau intr-un joc, ei fac, ca doar asa au ajuns unde sunt. Si asa e si bine si frumos, sa fii civilizat si docil (bleah!). Ei bine, majoritatea copiilor nu sunt asa (Slava Domnului), iar Marele Tester nici atit. Daca el a descoperit ca poate apasa pe 10 butoane simultan si aplicatia “se executa” si-i serveste rezultatul final pe tava, o va face. Nu va urma pasii logici, unul cite unul, pentru a ajunge acolo, doar pentru ca asa i-a zis “cineva”. Prin urmare, ceea ce le scapa uneori e tocmai curiozitatea si pornirea de a experimenta intr-un mod total aleatoriu diverse posibilitati din joc. Citeodata, aceste variante sunt shortcut-uri de trisor care trebuiesc inlaturate dintr-un joc cinstit. Asa ca dupa Marele Tester, aplicatia mai merge inca o data la revizie.

Freaks or geeks?

Si acum intrebarea care macina generatia noastra de parinti: sa-i lasam sau nu pe copii sa se joace pe telefoane/ tablete?

“Si in 1910 erau unii care au ales sa stea pina in 1930 fara curent electric pentru ca au considerat ca-i lucrare diavoleasca”, ride Alex. Si asa cred si eu, dovada ca ma aflu in aceeasi incapere cu el.

Noi il lasam pe Ozon sa se joace in anumite conditii: ne uitam sa vedem ce joaca, ii limitam timpul, jucam impreuna cu el. Eu, personal, eram mai mult impotriva jocurilor pina cind am vazut o stire la tv despre copii autisti si citeva aplicatii speciale pentru ei care i-au ajutat sa evolueze mai mult decit toate materialele deja existente. Si atunci mi-am dat seama ca anumite jocuri, alese cu grija, ii pot face sa capete mai usor/ rapid unele abilitati. In plus, nu te poti opune cu totul evolutiei, fara a-ti pune singur copilul in dezavantaj fata de ceilalti. Nici cu game freaks-ii nu sunt de acord, dar atita vreme cit acum joaca v-ati-ascunselea, apoi baga un joc pe telefon, iar imi face o sceneta de teatru cu papusi, nu cred ca-i nimic nociv in toata treaba.

Daca sunteti de aceeasi parere, cautati si downloadati jocurile Kidsopia din AppleStore sau Play si incercati-le. Unele sunt free, unele au in payment, dar Alex nu prea are mult de cistigat din asta. La propriu. 🙂 Ce nu v-am spus pina acum e ca, desi sunt lideri in Romania, la capitolul profit Kidsopia ramine un proiect…de suflet.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 4

 1. violeta says:

  uite ca noi aveam deja 3 aplicatii kidsopia, pe care Eva le foloseste destul de des – alfabet, bobocii si ratustele. sunt chiar reusite, si zic asta pentru ca ii plac copilului. 😛 iar acum am aflat si cine e in spatele lor! keep up the good work!
  la noi, telefonul cu jocuri si puzzle-uri e foarte util dimineata si seara, in drum spre si de la gradinita. 😀

 2. Sara says:

  Da, ne place Kidsopia. Avem un joc cu bobocii de pe lac care e la mare cautare…pacat ca au acces limitat la ipad….pe motiv de: jucati-va si voi ca niste copii normali: culori, masini, plastilina, papusi, puzzle si distrus casa 🙂

 3. Joe says:

  Si noi aveam un joc de la ei, inainte sa stiu cine sunt.

 4. AlinaD says:

  Noi il avem pe regele maimuta …ne zapacise intr-o vreme cu el 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *