Un somn ca-n filme

Eram in Brignogan acum citiva ani, intre Tudor si Ana (mai nou, asa masor timpul: inainte, intre si dupa copii). Si, din vorba in vorba cu Natalia, o regizoare din Argentina, ajung sa aflu cea mai draga amintire a ei din copilarie. Erau trei frati la parintii care i-au facut de tineri, in timp ce erau studenti la Facultatea de Medicina. Stateau la camin, nu aveau bani, ci doar un pat mare si trei copii. Si un ciine. Si dormeau toti la un loc, si erau fericiti. Apoi parintii termina facultatea, rezidentiatul, tot, devin medici anestezisti, cistiga foarte bine. Se muta cu totii intr-o casa mare si frumoasa. Copiii cresc cit de cit, parintii incep sa plece tot mai des pe la congrese, in vacante, nu inainte de a-i lasa in grija bunicii si de a le umple frigiderul cu “party food”, zicea Natalia, genul ala de canape-uri si tarte si chestii mici cit o imbucatura pe care o gasesti pe la evenimente. Copiii cresc din ce in ce mai mult, fiecare in treaba lui, pleaca pe rind de acasa la scoala, la facultate, in viata. “Dar crede-ma, desi nu mi-a lipsit niciodata nimic, momentele alea cind dormeam 3 copii, 2 parinti si un ciine in acelasi pat au fost cele mai fericite”. E talentata Natalia, caci de atunci si pina acum, imaginea astea mi-a ramas in minte, ca o fotografie. Din cind in cind, ma mai gindesc la ea si ma intre lucruri dintre cele mai diferite, de la “cum e posibil sa fii cel mai fericit cind ai cel mai putin” la “cum reuseau oamenii aia sa adoarma 3 copii deodata?”.

Eu nu ma descurc prea bine cu adormitul celor 2. Exceptind zilele in care suntem plecati de dimineata pina seara si ajung atit de extenuati ca cer singuri la somn, in rest e circ. Chitaie, rid, isi scot limba, se incaleca, fug, se trag de nas, degete, par, fac orice, numai pentru a se impotrivi procesului de culcare. Spre exasperarea mea/noastra. Sunt nopti cind nimic nu functioneaza (vorbim de ore gen 11, 12 noaptea). Incerc sa le citesc o poveste, renunt, incerc sa citesc din cartea mea, renunt, sting lumina, ei continua sa chicoteasca in intuneric. Ma enervez? Hm, citeodata. Apoi ma gindesc ca s-ar putea ca asta sa fie, ca in cazul Nataliei, cea mai frumoasa amintire a lor din copilarie. Si ma intorc cu spatele la ei si ma culc linistita. Puterea exemplului, final frontier.

Cind mi-a propus “Totul despre mame” sa devin gentle sleep suporter am acceptat. M-a intrebat Babicu’ ce-i aia. Nu e ca si cum as fi Zina Somnulica ce-si adoarme copiii ca-n filme. (Stiti faza aia cliseu care ma scoate din minti de fix cinci ani incoace – parintii citesc o poveste, pupa copilul, il invelesc dragastos, sting veioza si ies din camera, iar el adoarme instant? Yeh, right.) I-am explicat ca exista oameni care folosesc diverse metode pentru a-si adormi copiii, ca una dintre ele e cry it out. La care el: fugi, ma, de aici, nu mai face nimeni asa ceva. A, nu? Da un search pe google.

Si, iata cum, desi nu pot sa spun cu mina pe inima ca sunt un fan al conferintelor care te invata ceea ce stii deja, sa fii blind, si bun, si firesc cu copilul tau, cred ca au aparut (si bine au facut) ca si contrapunct la strategiile care te conving sa nu fii cum iti vine tie sa fii, pe motiv ca e gresit. Am reusit sa complicam cele mai simple lucruri: somnul, alaptarea, diversificarea, luatul in brate, pupatul pina cind n-am mai stiut ce si cum sa facem. Au aparut strategii, sfaturi, dispozitive, tehnologii care mai mult incurca. E momentul in care vin super eroii care te descurca.

Gill Rapley și Tracey Murkett, cei doi pionieri ai autodiversificării, şi Sarah Ockwell Smith, expert în probleme legate de somn, vin pe 6 iunie la RIN Grand Hotel din Bucureşti, la Conferinţele Totul despre parenting. Gill Rapley și Tracey Murkett vor oferi soluții concrete pentru o alimentație sănătoasă și părinți relaxați, soluții încercate împreună cu copiii lor, dar și cu sutele de clienți pe care i-au consultat, şi despre care se știe deja că funcționează.

Sarah Ockwell Smith, mamă a patru copii și autoarea volumului  „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” (în curs de apariție la Editura Multi Media Est), va veni cu soluții cu adevărat blânde care să asigure odihna copiilor și a părinților lor, fără să contrazică nevoile de bază ale celor mici.

Înscrierile la conferință se pot face aici.

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *