To Spock or not to Spock!

Ingrijirea-sugarului-si-a-copilului-SpockMi-am comandat online cartea “Ingrijirea sugarului si a copilului” de Dr. Spock, un celebru medic pediatru american. Nu sunt eu megafun americani, dar din punctul asta de vedere ii admir pentru ca sunt mai detasati in cresterea copiilor. Mai liberali in gindire, gen. De fapt, cred ca ar fi mai multi pediatri straini de treaba, dar aici mai intervine si puterea marketingului – eu de Spock am auzit recent si intensiv.

Asadar, am parasit scoala de puericultura mioritica in cautarea unor concepte occidentale, pentru ca eu  numai in Occident am vazut copii mici in circiumi, copii fara caciulite la 10 grade celsius, copii lasati sa se tirasca pe jos in aeroporturi, sa se joace liber fara sa tipe nimeni la ei ca se murdaresc, copii lasati sa mingiie catei fara sa fie apoi imbaiati in spirt. Si mi-au placut atit de mult toate treburile astea, incit am de gind sa i le ofer si lui Ozzy. Tocmai de asta m-am gindit ca trebuie sa ma documentez mai intii, ca genul asta de educatie (a parintelui) incepe chiar din primele luni de viata ale micutului.

Aseara eram in vizita la niste prieteni si ne-am adus aminte de traumele din copilarie: unul dintre noi fusese un copil care tipa la geamul din baie “Ajutor, ma hranesc cu forta!”, altul care tipa dupa baie  “Ajutor, ma oparesc!”, eu care, in timpul celor mai friguroase ierni, imi scoteam jumatate de haine si caciula imediat ce ieseam din raza vizuala a Popovicii (iertare, mama, dar chiar ma imbracai gros!)….

Si cu toate acestea, ce generatie reusita. Te pune pe ginduri toata treaba, nu? 🙂

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 10

 1. Os says:

  “To Spock”. Adica sa fii cat mai informata, ca sa ai de unde alege. Daca ai inceput cu astfel de literatura, iti recomand:
  – Mama si copilul – autohtona – Emil si Herta Capraru
  – Mami, Tati, ma auziti – Jacques Salome (http://www.curteaveche.ro/Mami_tati_ma_auziti_Pentru_o_mai_buna_intelegere_a_copilului_Editia_a_III_a-3-107)
  – Supernanny – Irina Petrea – pt copii mai mari de 2-3 ani, dar merita citita din vreme (http://www.edituratrei.ro/product.php/Irina_Petrea_%C5%9Ei_tu_po%C5%A3i_fi_Supernanny_Cum_s%C4%83-%C5%A3i_cre%C5%9Fti_bine_copilul/2027/)
  – Puncte de cotitura – T. Berry Brazelton (i-a facut si Tzar un review – http://icosma.ro/?cat=42)(http://www.librarie.net/carti/75517/Puncte-de-cotitura-De-la-nastere-la-3-ani-Dezvoltarea)
  – iti dau si un site, al tipei cu slinguri – eu rezonez foarte bine cu aproape 90% din ce scrie. Sa citesti, ca e foarte misto. Si imi place foarte mult si ideea ei de educatie. Pana la un punct totusi. Si cum scrie 🙂 http://aventurilemiculuiprint.blogspot.com/

  Asta e ce am citit eu. Mai sunt si vreo 2 carti de Mihaela Minulescu, dar nu le am, n-am reusit sa le gasesc.

 2. admin says:

  Of, ce ciuda imi e! Am uitat sa-mi iau si “Puncte de cotitura”, desi imi propusesem asta…Data viitoare!

 3. Os says:

  Auzi, da’ mai lasa ca poate mai si primesti! Nu te inghesui sa cumperi tu tot… 😀

 4. admin says:

  :))) Eu nu prea stiu cum functioneaza chestia asta cu primitul, asa ca nu ma bazez! 🙂

 5. gadjodillo says:

  functioneaza bine. mai ales la hainute. la carti, nu prea. oamenii nu or sa-ti ia o carte despre cum sa fii o buna mama. in general, vor fi simtiti si nu te vor face cu astfel de daruri sa te simti o idioata care ar parea ca are nevoie de carti. pe mentalitatea asta ne crestem copiii dupa pareri prost argumentate si total in contradictie cu vremurile. sau pe “sfaturile” de pe forumurile de profil. si apropo de forumuri, uite un site interesant unde poti sa te inscrii si sa primesti noutatile saptaminal. sincer, majoritatea informatiilor de pe site, so far, s-au dovedit utile, desi n-as fi crezut sa spun asta cind m-am inscris: http://www.babycenter.com/

 6. Os says:

  Gadjodilloo, am primit si am facut cadou carti “despre cum sa fii o mama buna”. Si nu m-am simtit idioata. Din contra, m-am bucurat sa descopar idei noi.
  Iar in privinta forumurilor, si a internetului in general, se presupune ca cei/cele care le citesc au discernamant atunci cand aplica “sfaturile” gasite acolo. Eu, pana la bebelina mea, eram impotriva forumurilor. Dar, odata cu alaptarea si cu foarte multe probleme intampinate pe subiectul asta, am constatat ca un forum si alte pareri sunt foarte bune la nevoie.

 7. admin says:

  @Gadjodilloo: Eu n-as interpreta asa primirea unei carti despre cum se cresc copiii. Oricum, mi-a ajuns cartea comandata, deci gata, am incheiat subiectul. Ca nici sa-mi umplu biblioteci pe tema asta n-as vrea! 🙂 Cit despre babycenter.com, sint fun deja. M-am inscris din prima luna de sarcina, sa-mi numere altcineva saptaminile! 🙂

 8. admin says:

  @Os: Se pare ca eu am deja forumul Os/Tir/Nicol! Tineti-va bine si mai ales, aproape de telefon 🙂

 9. hana says:

  vezi ca mama si copilul, autohtona de capraru, este o editie revizuita recent, deci nu mai e textul de acum 30 de ani cand ne cresteau parintii nostri dupa ea, acum include si metodele moderne din puericultura americana si franceza. deci o poti citi cu incredere si pana la urma tot tu o sa decizi ce aplici si ce nu, din toate cele citite… spor si pupici 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *