Nu-i nimic, schimbam tricoul si gata!

Cred ca nu v-am povestit niciodata (desi asa am promis) ce am aflat eu la conferinta dr Laura Markham, asa-i?

Asta e pentru ca…am uitat tot imediat ce am ajuns acasa. Adica eu mi-am notat tot ce a zis femeia acolo, era totul logic, parea ca cei doi nu vor mai avea nici o sansa sa se certe in viata lor. Si ce sa vezi. Ajung acasa, cei doi se cearta, ca de obicei, iar eu ma uit la ei intrebindu-ma ce sa fac: sa ma duc dupa caiet sau sa iau ginseng?

Ma rog, nu-i chiar atit de grav. Adica si ea zicea ca prima masura e sa-i desparti din inclestare. Ooook, asta faceam deja. Deja am o parere mai buna despre mine.

Apoi zicea ceva de respirat adinc, adica sa respiri, sa te calmezi. A zis de atit de multe ori chestia cu respiratul incit mi-am dat seama ca daca chiar respir ca la carte de fiecare data, in citiva ani  o sa levitez cu o pelerina portocalie prin casa. Dar e ok.

Si apoi interveneau diverse tehnici de impacare pe care parintele trebuie sa le puna in practica. Pe astea le uitasem. Dar am inceput sa mi le amintesc usor, usor, una cite una, intrebindu-ma de ce oare n-am facut eu niste cursuri de mediator.

De exemplu, una dintre chestii era sa functionezi ca un interpret intre cei doi. Adica sa spui/ verbalizezi chestii super mega evidente si degeaba. Story of my life, parca as fi la job.

Eu: Tudor, i-ai luat jucaria Anei si asta a suparat-o tare. Uite, plinge.

El: Si ce? Nu-mi pasa.

Eu: Dar cum asa? Noua ne pasa (ce va ziceam!?!) de ce simt ceilalti. Cred ca daca i-ai da-o inapoi pentru citeva minute va fi fericita.

El: Nu vreau.

Eu: Ce anume? Sa i-o dai sau sa o faci fericita?

El: Nu vreau nimic. Nu-mi pasa.

Aici intervine partea cu respiratu’.

Eu: Dar, Tudor, ce parere ai avea despre…ce ar fi sa…etc, etc.

Si mai multe respiratii.

Si tot asa.

Apoi mai era o chestie care mi-a placut, cu jucatu’ pe rind. Adica fac cu schimbu’ si cine asteapta tine jucaria mai mult. Bineinteles ca ea inca nu-si da seama ce inseamna timp “dublu”, dar barem el e un pic mai rabdator.

Si apoi mai e treaba cu conectarea prin ris si joaca. Nici asta nu-i treaba usoara, dar chiar functioneaza. Asta e nisa mea, mi se pare ca nu trebuie sa par mai calma decit sunt sau sa zic altceva decit gindesc. Asa, ca de exemplu: “la cum te porti, ti-ar trebui o baie in muci de carabus, mai baiete!” sau “Sa maninci clei din ureche de broasca riioasa! Si atunci ma mai eliberez si eu. Cuvintele au puterea asta.

Important e sa nu iei partea cuiva, pentru ca asta il transforma pe unul in invigator, si pe altul in invins si nu e adevarat. (Amindoi sunt invingatori, loserul e parintele care-si pierde cumpatul! 🙂 )

Adica in loc de “e mica, n-a vrut sa-ti strice constructia lego” sa zici “oo, imi pare rau ca trebuie sa o iei de la capat”. Asta e partea mea preferata din parenting. Adevarul gol- golut. I-am zis asa de multe ori si, initial, a plins mai rau. Urlete din grota, gen. Si apoi a acceptat. Cred ca se cheama maturizare.

Si apoi mai e si partea intunecata a aplicarii acestor tehnici. Efectele secundare. Eram intr-o seara raciti si Babicu’ decide sa ia niste sirop de tuse de-al copiilor. Si pentru ca era ingrozitor de dulce, se ineaca si isi improasca tricoul.  Si cum ma uitam eu la el care-si stringea tricoul ud, cu fata rosie de la inecatura, numai ce-i zic: Nu-i nimic, nu s-a intimplat nimic. Schimbam tricoul si gata!

Mediate this!

Si asta nu e totul. In curind o sa citesc si cartea “Parinti linistiti, frati fericiti. Cum sa crestem frati prieteni pe viata” si revin si cu mai multe tehnici.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 2

  1. gadjodillo says:

    hahaha, şi eu m-am trezit că-i zic lu’ ta-so lu’ copchilu’, deschizi guriţa, papi asta şi după aia mergem cînd mă freca odată că de ce nu mergem după ţigări 😀
    dar e una şi mai tare, un text întreg (nu al meu)
    http://edituramateescu.ro/2012/03/cu-nevasta-mea-la-un-restaurant/

  2. Joe says:

    Nu, nu, deci asta e de 100 de ori mai amuzanta: papa tot si mergem sa-ti iei tigarele. :))))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *