Musicalul de la scoala, un secret bine pazit pina in ultimul moment

V-am povestit intr-un post trecut de zilele de  18 si 19 ianuarie cind la scoala lui Tudor erau programate “zilele muzicale” cu prezenta obligatorie. Nu stiam exact ce sunt si ce se intimpla, anul trecut nu au fost. Insa, incepind cu decembrie, au fost singurul lucru despre care se vorbea.

Copiii se antrenau, la inceput mai rar, in ianuarie in fiecare zi. Usor, usor, toate materiile de la scoala au fost inlocuite cu repetitii pentru musical. Daca il intrebam “ce ai facut azi la scoala?”, raspunsul era invariabil – “am repetat pentru musical”. Intr-o zi, n-am mai rezistat si i-am cerut detalii: ce rol ai? ce trebuie sa faci? stii ce trebuie sa zici? zi-mi si mie! Dar a refuzat categoric, pe motiv ca “e secret”, le-au spus de la scoala sa nu vorbeasca despre musical acasa pentru ca trebuie sa fie o surpriza pentru parinti. Si n-a suflat o vorba. Cu greu am reusit sa smulg de la el faptul ca e o maimuta de pe Arca lui Noe. Restul, mi-a ramas mie sa-mi imaginez.

Apoi s-au pus biletele la vinzare (60 kr – aprox 9 euro un bilet), puteai sa iei max 3 de familie. Au fost sold out in citeva zile pentru cele 4 reprezentatii ale musicalului: joi (de la 17 si de la 19) si vineri (de la aceleasi ore). Ne-am luat bilete la premiera, ca nu mai puteam de curiozitate.

A fost extraordinar, un musical adevarat facut de toti elevii de la scoala – clasele 0-9, un spectacol in adevaratul sens al cuvintului. Nu am avut voie sa fotografiem/ filmam, vom putea cumpara dvd-ul dupa.

Show-ul s-a numit Styernedrys si a fost un fel de “Stii si cistigi” cu diverse personalitati din istorie, religie, stiinta, sport: Gandi, Einstein, Elvis, Noe, Darwin. Erau 10 personalitati pe scena (fiecare corespunzind unei clase de copii) si un prezentator, acesta punea intrebarea, raspunsul corect era urmat de momentul muzical. De exemplu, pentru clasa 0 a raspuns Walt Disney care a povestit putin despre Mickey Mouse, primul desen animat. Apoi au intrat piticii de la clasa 0, toti costumati in personaje Disney. A fost o trupa care cinta live (formata din copii mai mari, clase 7-9). Micutii cintau si dansau si ei pe scena. Joc de lumini, sunet impecabil. Apoi au urmat cei de clasa 1, intr-o scena muzicala despre Arca lui Noe. Au fost imbracati toti in negru (haine normale, asta a fost singura “cerinta” sa aiba o bluza si pantaloni negri) si cu masti reprezentind diverse animale. Mastile si le-au facut singuri – le-au decupat din hirtie si colorat. Mi-era teama ca printre cei 75 de copii mascati (sunt 3 clase intii), n-o sa-l recunosc, dar l-am reperat din prima. Maimuta mea draga!

Si tot asa, show-ul a continuat cu alte numere/ clase, in total a durat aproximativ o ora si un sfert. Mi-a parut rau ca n-am inteles chiat tot, tot, ultima scena a fost foarte amuzanta, o satira despre “conflictul” clasic Suedia- Danemarca, impunsaturi istorice, dar nu le-am “prins” pe toate. Poate ma lamuresc cu dvd-ul.

Am plecat de acolo cu un mare wow in cap. Nu credeam/ stiam ca e posibil sa faci un astfel de spectacol intr-o scoala: 600 de “actori”, coregrafie, costume, cintec, dans. A fost impresionant.

Alte informatii pe care ni le-a spus directorul in mesaje de pe Intra:

  • Traditia musicalului de la Munkebjerskole a inceput in 2012, cu ideea ca toata scoala sa faca “ceva” impreuna. Se tine o data la 2, 3 ani, urmatorul show e in 2020.
  • Au imprumutat de la alte scoli tot ce se putea imprumuta pentru spectacol, ce nu au gasit de imprumutat, au inchiriat. De exemplu, sistemele de sunet si lumini care au costat 50.000 de kr.
  • Elevii au fost ajutati de parinti, bunici, profesori actuali, profesori pensionati si alti voluntari pentru a-si face costumele, decoratiunile, textele, coregrafia.
  • Au pus atitea scaune cit le-au dat voie pompierii, nici unul in plus.
  • Costurile vor fi acoperite din vinzarea biletelor (estimarea mea e ca le-au acoperit din primele 2 show-uri), restul de bani merg la fondul scolii.

Joi si vineri, Tudor a stat la scoala de la ora 8 dimineata la ora 20.00 seara. Credeam ca o sa fie lesinat de oboseala, in schimb, el era bucuros si foarte, foarte mindru de show-ul din care a facut si el parte.

 

Cresc copii, povesti si visuri.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *