Miine vine Joimarita!

“Joimarita este si mai rea. Ea este slujnica Joii Mari din Saptamina Mare. In ziua ei umbla prin sate, sa vada daca femeile au terminat de tors cinepa si de tesut pinza. Imbracata in negru, ingrozitor de urita, cu fata afumata si dinti ciobiti, intra prin case si le pedepseste pe femeile lenese care nu au terminat de tors cinepa, de spalat hainele, de curatat casa inaintea sfintei sarbatori a Pastilor.”

Stati linistite, la bloc nu vine šŸ™‚ Si nu vine nici daca nu stii despre ea, asa cum nu stiam nici eu pina saptamina asta.

Totul a inceput de la o confuzie ciclop/ciclon. Ozonu’ uitase care e cu ochiul, care e cu vintul. Dupa ce l-am lamurit, m-a intrebat daca “ciclopul e de la noi”. Hopaa, un moment de revelatie pentru mine in care imi dau seama ca i-am citit pina acum povesti mai mult sau mai putin clasice, dar cert e ca mai mult straine decit romanesti. Ca imaginarul lui e populat de zombi, vampiri, dragoni, capcauni, spiridusi, zine, vrajitoare, capcauni si zmei. Ok, unii sunt si la noi, si la ei, si peste tot. Dar despre Statu- Palma-Barba-Cot, iarba fiarelor, ielele, Sarpele casei si altele n-a auzit si e numai vina mea, ca eu nu m-am ocupat.

Am remediat. Pentru inceput, pentru ca interesul lui e strict pentru personaje inspaimintatoare, am cumparat cartea “Ingeri, zmei si Joimarite – mitologie populara pe intelesul copiilor” (Humanitas, 2008). Daca tot e sa ne ingrozim, atunci sa ne ingrozimĀ (si) romaneste. Ne punem la punct cu personajele, cite doua, trei pe seara, inainte de culcare. Apoi incepem cu basmele.

Am aflat de carte chiar de laĀ Catalin care i-a fost si editor. Acum are propria lui editura unde scoate alte carte si albume minunate. Le puteti vedea pe toateĀ aici:Ā http://peterpanart.ro.Ā 

Cresc copii, povesti si visuri.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *