Legea 4 a robotilor: Un robot trebuie sa imprieteneasca oamenii

Era anul trecut prin vara cind vorbeam cu Emma despre planul lor de a face prima gradinita tech din Romania – Teko kindergarden. De fapt, gradinita era aproape gata si isi astepta copiii si robotii. Pentru ca da, ideea e ca trainerii sa-i invete pe copii despre tehnologie, cum functioneaza, cum ii ajuta, intr-un cuvint sa ii pregateasca pentru un viitor realist in care tehnologia nu mai poate fi ignorata sau cenzurata. Asta nu insemna ca transformau locatia intr-o pepiniera de future indoor geeks, dimpotriva, activitatile inauntru-afara, gindit-jucat sunt intr-un echilibru pe care nu l-am mai vazut. Ei scot copiii afara in fiecare zi, chiar si pe vint, ninsoare, ploaie. Uuuubuhuuu! ­čÖé

Si tot vorbind cu ea, aflu ca intentionau sa comanda un robotel mai mare, asa, din Japonia. Atunci mi s-au incins circuitele rau de tot si mi-a sclipit ideea de a scrie prima piesa de teatru in care un robot sa aiba rolul principal. Ceva asa nemaivazut, cu proiectii, muzica, imagini, multimedia, asa cum am vazut eu ca se face la Carmen Vidia. Doar ca pentru copii.

Era o singura problema cu robotul – vorbea japoneza. Nu mai stiu exact ce s-a intimplat cu el. Intre timp, ei au comandat multi alti roboti mici care fac chestii ciudate si amuzante si alte tehnologii. Le puteti vedea si experimenta pe toate week-endul asta, pe 14 si 15 mai la Tech4kids, prima expozitie interactiva de tehnologie pentru prescolari. ┬á40 de activit─â╚Ťi practice ce includ peste 100 de tehnologii: robo╚Ťi, aplica╚Ťii, circuite electrice ╚Öi ochelari de Virtual Reality vor fi incluse ├«n workshopuri educa╚Ťionale, zone de free play ╚Öi standuri tech.

Eu am ramas cu ideea fixa cu piesa de teatru si storytelling pentru un robot. Si acum vreo luna, doua, cum necum, dintr-un cer senin de facebook si o intrebare a unei prietene ajung intr-un start-up cool care asta face: il construieste pe Woogie. Iar eu sunt scriitorul lui oficial. Nu stiu cum sa numesc asta altfel decit o combinatie misto a unui univers prietenos si generos. O sa scriu piesa aia chiar daca, poate, in 6 luni toti robotii or sa joace teatru. Poate chiar se intimpla deja, am citit ca japonezii au angajat un robot ca art director. Daca nici ala nu scoate lumini si proiectii din cap cind se enerveaza cu deadline-urile si clientii, atunci cine?

Ce legatura au toate astea cu faptul ca azi am publicat eventul de fb cu lansarea lui Paienjenel?

https://www.facebook.com/events/1127135127307983/

Pai au, toate sunt niste initiative care au inceput cu niste idei si au crescut pentru ca cineva crede in ele. Si nu ma refer numai la posesorii initiali ai fixatiilor, ci la toti prietenii care se aduna in jurul lor si ii suporta incurajeaza.

Despre asta e cartea mea, “Aventurile lui Paienjenel”. Despre asta e si lansarea din 28 mai – Paienjenel si prietenii.

Despre asta e cam totul, inclusiv parteneriatul pe care l-am facut cu Teko┬ákindergarden, si ZOOT, si Cabina FotoPicMe pentru Tech4kids. Iar copiii si parintii care vor ajunge la expozitie isi vor putea face o fotografie care e si un tease la carte, vor primi un voucher de reducere de la Zoot. Si o amintire de la “My Story Time Machine”, asa cum am numit cabina foto pentru acest eveniment.

Pentru ca orice poveste despre visuri (in curs de indeplinire sau implinite) merita spusa copiilor sub orice forma ar fi ea: scrisa pe hirtie, cu proiectii, lumini si sunete, pe ploaie, vint si ninsoare, cu povestitori imbracati in pantaloni scurti si cu cravate hipstaresti.

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *