Hobbitii Ikedoo: O calatorie mult asteptata

Ne-am refugiat in magazia ticsita cu materiale, singurul loc unde puteam vorbi. Nici aici nu aveai unde sa arunci un ac, insa cel putin nu erau copii. In rest, toate camerele din cladirea veche din spatele bisericii Armenesti, numita si Institutul de educatie experientiala Ikedoo erau pline de copii pusi pe treaba. Trainerii lor sunt oameni tineri si frumosi pe care e mai probabil sa-i vezi in Vama Veche sau intr-o drumetie pe munte decit in ceea ce numim formal o clasa. E primul lucru pe care l-am remarcat cind am fost la lectia demo si unul dintre motivele pentru care am ales Ikedoo. Cind vibrezi, vibrezi, n-ai ce sa faci. 

Ikedoo e un loc unde inveti, dar nu are si nici nu vrea sa aiba nici o legatura cu scoala asa cum o stim noi. Aici copiii construiesc lucruri si experimenteaza pina ajung la teorema corecta, ca apoi sa se oftice ca Pitagora a inventat-o inaintea lor. Nu-i de mirare ca o tin minte. “Am colaborat cu scoli particulare pentru modulul de geometrie si ni s-a spus ca cei care au venit la noi pareau ca au tocit nu stiu cite ore. Cind colo, ei nu facusera decit sa incerce si sa ajunga la rezultatul unei formule consacrate prin fortele proprii”, imi spune Vlad Andrei, CEO si co-fondator.

Strategia Ikedoo e simpla: inveti facind si faci invatind. Interactionezi cu ceilalti, colaborezi, lucrezi cu materiale adevarate si iti dezvolti imaginatia. Pare banal, atunci de ce sunt singurii care o fac?

Totul a inceput cu o casa

“Lucram in imobiliare, munceam 3 ore pe zi, cistigam foarte multi bani si eram nefericit. Si atunci, impreuna cu prietenul meu Ion, arhitectul, ne-am intrebat ce am putea face, ce alternativa avem. Si tot gindindu-ne, ne-am dat seama ca toti copiii din lumea asta isi doresc sa construiasca o casuta. E universala treaba. Si am zis hai sa-i invatam sa-si construiasca o casa!”, spune Vlad.

Care-i cea mai simpla cale de a intelege chestii complicate? Cum invata oamenii, cum invata copiii? Facind. Si asa a aparut primul program Ikedoo, cel de arhitectura. Avea loc in week-end-uri, intr-o sala de la Facultatea de Arhitectura cei doi invatau copiii sa-si construiasca un vis, traindu-l pe al lor in acelasi timp. Pe feedback-ul primit au construit si mai mult si asa a aparut Institutul Ikedoo, cu 5 programe de invatare si multe alte oportunitati. Programul cu construitul casutei a ramas, caci e cel mai de succes, atita doar ca acum casuta are si etaj.

De la trauma la distractie

Fac parte din generatia care isi freca energic o rigla de uniforma pentru ca apoi sa-si ridice citeva fire de par electrizate de pe teasta proprie sau a colegului de banca. Era mare distractie si singurul experiment pe care mi-l amintesc sa-l fi facut cu minutele mele. Laboratoarele erau mai rau ca muzeele, se deschideau rar si nu aveai voie sa atingi nimic de acolo. Totul era teoretic si singurul lucru pe care il exersam era… imaginatia. La fizica mai era cum mai era, ca o roata care se invirte, un mar care cade sau doua vehicule care pleacau din punctele A si B mai vedeam eu, dar la chimie esecul a fost total. Am invatat pe de rost toate simbolurile elementelor si liniutele ce le legau, le pictam pe tabla sau in lucrare si le uitam imediat dupa. Iar cind profu’ se uita la mine  si ma intreba altceva decit memorasem, ma uitam si eu fix in ochii lui si vedeam cu claritate ca noi doi faceam parte din doua galaxii diferite. Si cine era extraterestrul, ma rog?

A trebuit sa ajung la virsta asta venerabila si sa ma uit la “Breaking Bad” pentru a realiza cit de mult am ratat neintelegind si neinvatind chimia. Cita distractie, de fapt.

Si Vlad imi spune ca a trait fix aceleasi sentimente controversate la lectiile de chimie. Deci da, suntem mai multi. Si da, totul incepe din copilarie. 🙂

Ce mai putem sa facem?

Probabil ca pentru mine nu mare lucru. N-o sa ma apuc acum sa invat chimia, doar pentru ca am sentimentul ca am pierdut ceva misto la un moment dat. Incerc sa invat alte lucruri, sa fiu cit mai deschisa, insa, sa fim seriosi, nu functioneaza intotdeauna. O sa-mi incurajez copilul sa experimenteze cit mai mult, pentru ca stiu ca n-o sa i se intimple asta la scoala. Ia cuie, ciocanul, masoara, lipeste, loveste, construieste. Si nu-ti fie teama ca-ti dai peste degete si iti pierzi o unghie, maica’ta a pierdut ceva mult mai pretios: timpul.

Ce gasiti la Ikedoo?

WOW si AHA. Duci copilul la programul ales, il preia trainerul care ii prezinta povestea/ problema. Momentul wow. Copilul tau si ceilalti incearca sa gaseasca solutia. Incearca si incearca pina o gasesc. Momentul AHA. Si gata, s-a intimplat, a invatat. Si asa am aflat eu vinerea trecuta de la Ozon ca pestii de apa dulce respira altfel decit pestii de apa sarata si ca el, spre deosebite de mine, stie sa aseze corect organele interne ale unui peste puzzle mare cam cit un crap de 10 kg.  (da, noi mergem la Lumea de sub ape).

Programe interactive.

– pentru copii de 3-6 ani: Lumea de sub Ape si Lumea de pe Pamint

– pentru copii 6-10 ani: Geometrie, Constructii si arhitectura, Design si inginerie.

 

 

 

Oameni misto. Am ramas uimita de citi oameni sunt implicati in ceea ce la prima vedere pare o afacere mica si hipioata. Au psihologi, arhitecti, designeri, traineri, ingineri, traineri de traineri. Unii dintre ei au fugit din corporatii, asa ca sunt aici pentru a-si indeplini un vis si, prin urmare, merita toata increderea noastra.

 

 

 

Materiale de lucru. Au doua magazii pline de materiale de construcție de la cărămizi până la scripeți, grinzi și stâlpi de rezistență si tot felul de instalatii greu de reprodus acasa.

Colaborari si idei.

– Au obtinut finantare pentru a construi un Mobile Lab, un van care sa fie dotat cu toate uneltele posibile si computere si care sa mearga din scoala in scoala si sa-i invete pe copii sa faca prototipuri de produse.

– Intre timp, au inceput o colaborare si cu Universitatea de Business din Copenhaga care le-a solicitat sa dezvolte workshop-uri practice pentru studentii de la cursul de Open Innovation.

Plecari.

– Vara asta se anunta plina de evenimente si tabere, cea mai tare dintre ele fiind cea in care copiii vor construi o casa de hobbit. Voi reveni cu detalii.

Daca aveti si voi aceiasi pitici pe creier, ii gasiti pe hobbitii Ikedoo aici:

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 3

  1. Din aceste gradinite vor iesi adevaratii oameni, aici se cultiva semintele cele bune in obiceiurile copiilor. Felicitari !

  2. Laura says:

    Subscriu la fiecare cuvant pe care l-ai scris. Si pentru noi a fost o seara wow aseara 🙂

  3. Joe says:

    Ma bucur mult ca v-ati distrat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *