Fetele maninca salata

Intentia mea era sa scriu un post mai cuprinzator despre diversificare (din ala frumos, documentat, cu linkuri si surse), mai ales ca la Pizza vreau sa fac lucurile putin mai diferit decit la Ozon (adica sa nu pasez tot, in draci, ca apucata). Insa, dupa ce a trecut aproape o luna de cind am inceput diversificarea, iar eu n-am gasit ragazul necesar acestui articol, m-am resemnat.

O sa relatez faptele asa cum s-au intimplat si se intimpla, cu mici comentarii.

Am inceput sa-i dau alte lucruri cam pe la 5 luni si jumatate, cind intindea mina in farfuria mea sau dupa ce mincam eu. Practic, declick-ul a fost cind a “furat” o felie de rosie pe care a devorat-o. Am avut momentul meu de panica, nu-mi mai aminteam de la ce virsta au voie rosii crude si de cind nu (Ozonu’ nu maninca nici acum). Apoi, cind am vazut ca nu pateste nimic, m-am relaxat.

Am inceput cu fructe crude, dimineata. Pe cele moi, coapte (para, pruna, banana, mango, nectarina) i le dau bucati mari pe care le maninca ea. Pe cele mai tari le rad pe razatoare/le pasez, caci e foarte greu sa maninci un mar sau un castravete, doar cu un dinte jos. Nici n-as vrea sa aflu vreodata, dar imi maginez ca-i frustrant dupa energia cu care mi le arunca in cap dupa citeva tentative de a le musca.

Apoi am inceput sa-i dau legume, tot crude, la prinz: castraveti, morcovi, rosii, avocado (da, stiu, rosiile si avocado sunt tot fructe, dar le-am trecut la prinz). Am avut citeva tentative si cu supa crema de legume, dar nu-i place. Nu ca nu-i place, o apuca plinsu’ dupa prima lingurita. Si pe mine, de asemenea. Pe undeva o inteleg, diferenta la gust intre un morcov crud si unul fiert e colosala.

Abia aseara, adica dupa o luna (adica la 6 luni si jumatate), i-am introdus si un fel de cina mai organizata, in sensul ca i-am copt un mar. 🙂 (ce vreti, am si eu limitele mele in bucatarie). Pina acum, improvizam si cind ne asezam cu totii la masa ii dadeam tot un fruct, o leguma sau piine integrala de secara. Desi nu cred ca-i era neaparat foame, e foarte placut sa stam cu totii la masa.

Tot de citeva zile i-am introdus si diverse cereale, in sensul ca ii mai pun o lingurita de mei sau quinoa fiarte in fructele de dimineata. Si i-am facut si niste biscuiti de bebe.

Asta a fost asa, pe scurt, ca numai asa sunt in stare sa scriu, se pare.

A, si sa nu uit:

–  pentru informatii suplimentare, realxare si confirmarea ca fac bine ce fac, citesc din cind in cind capitolul cu diversificarea din “Ghidul de alaptare” a lui Jack Newman.

– i-am dat si iaurt, dar putin, desi pare ca-i place. Desi au trecut aproape 5 ani de cind ma intrebam care e cel mai bun iaurt si eu inca nu m-am lamurit, astept sa-i fac rost de niste iaurt de capra de la o ferma.

– ce maninca nu inlocuieste o masa de lapte, ci o completeaza.

– brinzica calcica sau cum s-o fi numind nu i-am facut si nici n-am de gind. Dar am o solutie si pentru asta: dupa un alaptat, ii dau o felie de lamiie (e fan lamiie) si si-o prepara ea singura.

Cam asa a aratat contactul cu primul mar (film din 16 septembrie – v-am zis ca-s prompta cu postarile):

Si asa primul mango:

 

Si asa prinzul nostru de ieri (n-am mai filmat nimic, ca-mi era si mie foame, daca ma-ntelegeti):

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *