Dresaj pentru un adevarat catel “childproof”!

nero la o petrecere de copii 2Sfaturile expertului de pe babycenter.com:
Nikole Gipps, animal behaviorist

E  o idee buna sa incepi sa-ti pregatesti catelul cit mai devreme pentru venirea micutului. De fapt, cu cit incepi mai devreme, cu atit vor fi mai bune rezultatele. Important e ca domnul catel sa fie obisnuit sa stea cit mai mult in preajma copiilor mici.

Pregateste-i catelului un loc special in casa si invata-l sa-si petreaca timp acolo. Alege un loc cit mai ferit, unde nu va fi deranjat de plinsul copilului si pune-i acolo jucariile preferate, patura si mincarea. Acesta va fi locul de retragere a catelului cind in casa va fi agitatie si zgomot din cauza copilului.

Unul dintre cele mai recomandate lucruri in acest training este sa desensibilizezi catelul la tratamentele nu tocmai gingase pe care i le poate aplica un copil. Va trebui sa fie cit mai indulgent la atingerile minutzelor care sunt atit de mici incit pot ajunge in cele mai nebanuite locuri: intre pernute, in urechi, in bot, in nas. Incepe prin a atinge usor catelul in aceste locuri sensibile. Daca opune rezistenta, trateaza-l cu ceva bun ca recompensa pentru acest exercitiu. Exercitiul trebuie repetat de cel putin cinci ori pe zi, ia durata lui sa fie intre 2 si 5 minute.  Alterneaza exercitiul cu alte activitati placute (mincare sau joaca), pentru ca el sa-l asocieze cu ceva pozitiv.

Daca esti ingrijorat ca nu va reactiona totusi bine la venirea copilului, apeleaza la un dresor profesionist. Ajutorul este recomandat in special parintilor aflati la primul copil/catel, in cazul unor catei cu probleme de comportament sau a celor are incep sa se poarte deja diferit cind stapina lor este insarcinata. Unii veterinari (cred ca din SUA) ofera chiar ore speciale de dresaj pentru traiul bebelus/catel sau pisica.

Ei testeaza animalele pentru a vedea cit de bine se vor intelege cu copiii si ofera sfaturi parintilor despre ce trebuie evitat in relatia dintre cei doi.
Insa inainte de a incepe aceste cursuri, catelul trebuie sa stie comenzile simple de “sezi”, “asteapta”, “culcat”. Va incepe apoi sa invete lucruri noi ca de exemplu sa nu sara pe oameni, sa nu le smulga lucruri din mina, etc.
In SUA, o sesiune de 4-8 saptamini de antrenament costa intre 100 $ si 200 $, iar lectiile individuale intre $30 si $150 pe ora.

Carti recomandate de Nikole Gipps: Childproofing Your Dog de Brian Kilcommons si Sarah Wilson si There’s a Baby in the House: Preparing Your Dog for the Arrival of Your Child”, de Michael Wombacher.

Cel mai important sfat: nu e niciodata prea tirziu sa-ti inveti ciinele chestii noi.

Acestea fiind spuse, in week-end il voi testa pe Nero sa vad cit e de “childproof”. Voi reveni cu un video. Deocamdata, iata niste poze de la petrecerea Marei (nepoata noastra) unde Nero a fost invitat.

nero la o petrecere de copii 1nero la o petrecere de copii 2

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 3

 1. Ioana says:

  Cred ca as putea sa contribui, sint innebunita dupa ham-ham, desi mi-e si putin frica. Dar unul negru si cret ce-i drept n-am vazut niciodata.

 2. admin says:

  Se rezolva mai usor decit ti-ai putea imagina! Nero nu asteapta decit un telefon!

 3. Adi says:

  Ha ha, sunt super pozele. 🙂 Foarte expresive.
  Tabara copiilor in stanga, tabara “jucariilor” in dreapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *