Despre drepturile femeii insarcinate

pregnant-300x300

De astazi, inaugurez rubrica “Drepturile gravidei” pe ideea ca oricum ma documentez si imi salvez informatiile ca sa stiu ce e de facut. Asa ca le pun si pe blog, ca poate mai are cineva nevoie de ele.

Experienta mea in acest domeniu e 0, asa ca orice sfat din partea celor care au trecut prin diverse intimplari cu angajatorul sau cu statul roman sunt mai mult decit binevenite.

Obligatii ale angajatorului fata de angajata gravida

Angajatorii au anumite obligatii speciale fata de salariata gravida, atat in ce priveste acordarea unui anumit numar de ore libere, cat si in ce priveste protectia gravidei la locul de munca. Iata cateva exemple de obligatii ale angajatorului fata de angajata gravida:

Program redus de lucru:
Pe perioada cat esti insarcinata, ai dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara ca salariul sa-ti fie afectat.  Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, ai nevoie de o recomandare de la medicul de familie. Multi medici de familie nu cunosc aceasta lege, asa ca este posibil sa fie nevoie de munca de lamurire. Baza legislativa: OUG 96/2003.

16 ore libere lunar, pentru controale medicale:
Conform legii (OUG 96/2003), femeile insarcinate au dreptul lunar la 16 ore libere (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale. 

Concedierea gravidelor este ilegala

Schimbarea programului de lucru astfel incat femeia gravida sa nu presteze munca de noapte

Salariata beneficiaza de aceste drepturi numai dupa ce instiinteaza in mod oficial angajatorul, in scris, de faptul ca este gravida si inainteaza acestuia o scrisoare medicala de la medicul ginecolog, care atesta medical faptul ca salariata este gravida. In legislatie, aceasta instiintare se numeste instiintare in scris a starii fiziologice de graviditate. Modelul se afla aici.

sursa: www.drepturile-gravidelor.ro

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *