De ce nu e 1 iunie in fiecare zi? (P)

Eram curioasa sa aflu cum am ajuns sa sarbatorim Ziua Copilului pe 1 iunie, cine a zis ca e asa si cum se distreaza si copiii de prin alte parti ale lumii. Totul pornind de la ideea ca 1 iunie poate fi in fiecare zi in care facem ceva special cu copiii nostri, in care ne jucam cu ei si-i lasam pe ei sa preia controlul distractiei.

La o mica cercetare online, am descoperit cu bucurie in suflet ca chiar daca nu e in fiecare zi (oficial) ziua copilului e in fiecare luna, cel putin. Adica daca ai calatori in jurul lumii, ai putea sa prinzi sarbatoarea asta si sa o duci din petrecere in petrecere. Caci numai 47 de tari din 77 cite sarbatoresc ziua copilului in lume o fac pe 1 iunie. Restul au hotarit alte date, in fiecare luna. Cool, nu?

In 1925, The World Conference for the Well-being of Children (Geneva, Switzerland) a proclamat 1 iunie ca zi internationala a copiilor. O zi in care toata lumea sa-si aminteasca si sa vorbeasca despre drepturile copiilor, bunastarea si protectia lor. De fapt, ce au propus ei a fost ca fiecare tara sa-si rezerve o zi in care sa-si celebreze copiii.

In Australia, ziua copilului tine o saptamina :), ultima din octombrie. Pina in 1977, atentia lor a fost indreptata in special spre copiii institutionalizati.

Bulgarii o sarbatoresc ca si noi, pe 1 iunie. Traditia e sa le dea copiilor cadouri, ca de ziua lor si, pina sa devina obligatoriu prin legislatie, sa conduca in acea zi cu farurile aprinse, pentru a marca siguranta copiilor in trafic.

In tarile din Africa Centrala, ziua Copilului e pe 25 decembrie.

In China, din 1949 si pina in 1956, copiii din clasele primare aveau o jumatate de zi libera de 1 iunie. Apoi, oficialitatile au revenit la sentimente mai bune si le-au dat liber intreaga zi. Copiii functionarilor la stat primesc mici cadouri de la guvern, iar parintii lor o jumatate de zi libera sa si-o petreaca cu ei. De 1 iunie, intrarea in “Orasul Interzis” e gratuita pentru copiii pina in 14 ani.

In India, Ziua copilului este sarbatorita la 14 noiembrie, ziua de nastere a primului prim ministru al tarii, Jawaharlal Nehru, numit si Unchiul Nehru in semn de apreciere pentru masurile pe care le-a luat pentru a incuraja invatamintul in India.

In Japonia, ziua copilului a fost decretata zi de sarbatoare nationala din 1948 si e privita ca o ocazie pentru copii de a-si exprima recunostinta fata de mamele lor (foarte frumos!). Insa o traditie care dateaza din secolul VIII spune ca ziua copilului e pe 3 martie pentru fete (Festivalul Papusilor cind japonezii isi decoreaza casele cu papusi traditionale si beau amazake) si pe 5 mai pentru baieti (cind inalta fanioane colorate, cumpara cu papusi-samurai si maninca chimaki).

In SUA, nu exista o zi a copilului care sa fie recunoscuta si sarbatorita la nivel national. Ei au, in schimb, Ziua Mamei si Ziua Tatalui, care trec drept evenimente similare. Insa, dupa ce un baietel de 6 ani i-a scris lui Bill Clinton ca ar vrea si el o Zi a copilului, acesta a proclamat-o in 11 octombrie. Bush a schimbat data in 3 iunie, apoi a ramas sa fie sarbatorita in prima duminica din iunie. Unele state si-o stabilesc independent, in functie de evenimentele importante pentru ele.

(sursa informatii: wikipedia)

Si acum, revenind la noi, ei bine, pe aici se intimpla o gramada de lucruri. Atit de multe ca nici nu stiu ce sa aleg, unde sa mergem, cum sa facem, cum sa ne impartim. In mod normal, i-as prezenta oferta lui Ozzy si l-as lasa pe el sa aleaga (probabil ca asa o sa si fac), desi mi-e foarte teama ca o sa se lase cu lacrimi daca n-o sa reusim sa fim in doua locuri deodata. Si apoi daca o sa rateze ceva, o sa-i ramina gindul acolo si o sa ma intrebe marunt si sacadat, stil picatura chinezeasca, cind o sa mai fie si cind o sa mergem, etc, etc.

Asa ca pina stabilim un plan concret, va pot spune ce mi-as dori eu sa facem in zilele astea trei, mari, libere si senine care se anunta:

– sa ne plimbam prin oras, brambura pe strazi, pentru ca Ozzy sa faca niste fotografii pentru un proiect de la gradi – Bucurestiul meu.

– sa ajungem prin Dorobanti, la magazinul Mothercare sa le cumpar copiilor incaltari si haine de vara, ca nu prea au nimic potrivit, iar in urmatoarele doua week-enduri mergem la munte, apoi vine concediul (iuhuu!). Intre 29 mai si 1 iunie, sunt reduceri de 20 % la baby & kids essentials, haine (nou- nascuti-8 ani) accesorii, incaltaminte, jucarii ELC.

mothercare

– sa stam cit mai mult in aer liber, poate organizam si un picnic. Babicule? Prieteni? Aveti legatura…

– sa avem in fiecare zi citeva ore de timp special, in care sa spuna copiii ce vor sa facem, dupa regulile lor si noi sa facem. Am descoperit de curind jocul asta si sunt foarte entuziasmata.

Voi ce faceti de 1 iunie?

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *