De ce il las sa mearga la circ, desi eu sunt impotriva circului

Miine, Tudor merge la circ cu gradinita (cu acordul meu). Azi, eu am dat share postului asociatiei Vier Photen care protesta impotriva circului din curtea Cora (care apoi s-a mutat la Carrefour, cica.  Nu prea inteleg decizia supermarketurilor de a gazdui circul, ele sunt deja un circ in sine…)

Sunt nehotarita, ipocrita, duplicitara sau cum?

Adevarul e ca mie nu-mi place circul, nici ideea de circ. Am o singura amintire din copilarie legata de el, un elefant care s-a oprit sa faca pisu in mijlocul arenei, in timpul numarului, si dresorul il grabea si-l impungea sa continue. Imaginea asta m-a bintuit destul de mult timp, a devenit simbolul animalelor chinuite. A fost prima si ultima data cind am fost la circ.

Si atunci de ce il las? Pentru ca vreau sa vada cu proprii lui ochi, si apoi sa ia o decizie cu propriul lui cap. Nu poti avea o parere despre o cauza pe care nu o cunosti. Sau, ma rog, poti, daca ti-a zis mama ca asa ar fi frumos, dar nu ar fi si valid.

Asa ca i-am platit biletul.

Cind m-a anuntat ca va merge cu clasa la circ (eu stiam deja, imi spusese doamna) mi-a zis: “Si cred ca o sa fiu foarte trist acolo…”

“De ce?” il intreb.

“Pentru ca o sa vad animalele alea chinuite”.

Miine e prima data cind merge la circ. Si sper ca el va decide sa fie si ultima.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 4

 1. Adina says:

  Problema cu mersul la circ este si faptul ca, platind biletul chiar si o singura data, ii sustii.
  Dupa logica ta, ai putea la fel de bine sa il lasi si sa omoare cu prastia un pasarel, ca sa vada singur ce e remuscarea dupa ce a luat o viata si sa nu mai vrea sa faca asta in veci. Sau sa il lasi sa loveasca o colega, sa vada cum e sa planga o fata din cauza lui si sa nu aiba mai tarziu apucaturi de batut nevasta.
  Nu stiu, e cu dus si intors, ce-i drept, toata treaba asta cu ce ii bagi in cap copilului si ce il lasi sa invete singur, dar cred ca in cazuri din astea in care lucrurile sunt atat de clare si nedreptatea e atat de mare, e de ajuns sa il indrumi, la fel cum il inveti sa nu-i loveasca pe altii, dar nu il plimbi prin spitale special ca sa ii arati copii cu ochii invinetiti si capetele sparte.

 2. Karioka says:

  Well, actually.
  Eu am luptat cu el, plusand chiar cu un filmulet in care impungeau un elefant cu ranga.
  Insa dragostea de prieteni trece peste orice, se pare. Se ducea la circ unu’ , his bff, cu care s-ar duce si in Irak probabil.
  Asa ca a zis “eu ma duc sa vad animalele alea chinuite!” prin casa intr-una.
  ….si a doua zi, la triaj, asistenta:
  – Ce faci mai, unde te duci asa gatit?
  – Sa vad animale batute!! (fck…..)
  De fel e foarte empatic si n-ar lovi sau stalci nici un capat de frunza sau un picior de gargarita, dar asta cu circul a cascat o mare schisma intre mine si el. L-am lasat, ce era sa fac, dar l-am trimis cu tac-su.

 3. Joe says:

  @Adina: Da, ai dreptate, platind un bilet sustii. Situatia in care m-am aflat e ca toti colegii mergeau, toata gradinita mergea, spectacolul era deja “sustinut” indiferent daca noi mergeam sau nu. Daca eu ii spuneam: tu nu mergi, pentru ca noi suntem impotriva circului, riscul era sa-l faca sa-si doreasca si mai mult sa mearga. Sa se simta frustrat, sa-i fie ciuda pe maica’sa care era contra, mereu contra.
  (Plus ca, intre noi fie vorba, nu aveam o solutie pentru el, in ziua aceea: nu exista optiune la gradi pentru cei care nu merg, iar eu aveam lucruri de facut.)
  Asa am riscat, poate am gresit, habar n-am. L-am intrebat seara cum a fost, cum i s-a parut. Mi-a povestit de animale si de faptul ca i-a parut rau de elefantii care au fost loviti la picioare ca sa mearga. L-am intrebat daca mai vrea sa mearga la circ si a zis ca nu, ca animalele sunt tratate rau.
  Ok, he got it.
  Iar logica mea e punctuala, nu am o unica logica dupa care ma ghidez in viata. Nu merg pe ea indiferent de situatie, virsta, ca in exemplele pe care le-ai dat. E logica de “circ” sa spunem asa. Si de MacDonalds, de exemplu. Anul trecut, cind avea 5 ani, l-a intrebat un coleg (tot la gradi, eram de fata): “Cuuuum, tu nu ai fost niciodata la Mac?” I-a zis ca nu, ca mami zice ca mincarea nu e buna, iar apoi s-a intors spre mine cu lacrimi in ochi ca “vrea si el macar o data la mac, sa vada cum e”.
  I-am zis ok. Mergem. Am fost, si-a luat un burger, a luat o gura din el, nu i-a placut. Nu a mai cerut sa mearga desi, culmea a mai fost, la aniversari de copii. Dar nu maninca pentru ca nu-i place, si nu i se mai pare nimic extraordinar si magic in a merge la mac.

 4. Joe says:

  @Karioka: Da, stiu, si noi salvam rime din parc: le pescuim de pe alei si le duce pe pamint, la casa lor! 🙂 Dar asta nu rezolva faza cu circu’, intr-adevar. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *