Danemarca. Crantz, crantz la prima vedere

Suntem intr-un apartament din Arhus, inchiriat pe airbnb. Am fiert niste cartofi, am taiat niste morcovi pai (de mai multe culori, albi, galbeni, negri), si astept sa se faca friptura de porc cu crantz, crantz (piept de porc cu un strat de grasime si de sorici care sta la cuptor pina se usuca si crantane intre dinti) aflata, momentan, sub atenta supraveghere a Babicului. E un fel de mincare traditionala daneza pe care am mincat-o si apoi am invatat sa o facem de la niste prieteni buni (multumim Ale si Vali!) din Copenhaga la care am stat patru zile inainte sa poposim aici.

Eu beau niste vin rosu si ma gindesc ce sa scriu in continuare: reteta sau explicatiile de ce maninc porc crantz-crantz. Cred ca e mai simplu si mai onest sa abordez ultima situatie: caci atunci cind merg intr-un loc, maninc intotdeauna mincarea locului, chiar si mai ales, porc crantz, crantz.

Da, v-ati prins, copiii nu sunt cu noi. Copiii sunt la bunici, iar noi ne bucuram de prima iesire in doi dupa ….trei ani? (Islanda nu se pune in aceasta cronologie, eram insarcinata cu Pizza). Si ne e dor de ei. Ozonu’ tocmai ne-a sunat sa ne spuna ca azi a reusit sa fie semi-cuminte si ca a fost ok, si ca s-a simtit mai bine decit cind a fost obraznic (adica de vreo 5 zile incoace). Ana maninca nonstop si nu m-am putut abtine sa nu ma intreb in sinea mea daca, cu tot dorul si cu toata dragostea, voi putea sa o mai ridic in brate la intoarcere. Mi-am alungat gindurile grele si am revenit la minivacanta noastra.

M-am oferit sa-l ajut pe Babic la traditionalul sos pentru crantz- crantz. Stiti doar ca detin cunostinte extinse in domeniul gatitului. Mi-a spus sa-l las in pace ca-l face el. Music to my ears.

Asa ca revin, dar inca nu-mi revin. Cit e de frumoasa Danemarca. Si viata aici. E o tara care ne face cu ochiul, in timp ce Romania ne intoarce spatele, sistematic. Ma intreb daca exista si refugiati de razboaie interioare.

Cam gata. Babicu’ anunta ca mincam. Si ma intreaba daca aranjez masa. Desigur, macar sa fac si eu ceva. Ah, dar contributia mea poate merge chiar mai departe, caci pot alege filmul pe care sa-l vedem in seara asta.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 2

  1. Dan says:

    Si ce film ai ales? Sper ca ceva danez, hai maxim vecin olandez.

  2. Joe says:

    Ei, am ales netflix 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *