Cum e sa votezi din judetul Diaspora

“Va vom trece pe liste suplimentare si vom trimite notificare colegilor din Bucuresti sa va scoata de pe lista permanenta” ne spun oamenii de la sectia de votare din Odense, dupa ce ne-au introdus buletinele in aparatele de control.

“Da, foarte bine, faceti asta. Multumim”.

Inca o legatura cu Bucurestiul pica. Mai ramin doar prietenii, familiile si amintirile, adica fix motivele pentru care ne-am si dus sa votam. E prima data cind votam de altundeva decit din Bucuresti, din sectia de vot din scoala din cartier si, prima data cind, sinceri sa fim, nu votam pentru noi. Ci pentru o tara de la 2000 de km departare, pentru familii, pentru prietenii care se straduiesc, se implica, pun atit de mult suflet. Si speranta.

Noi am incetat oarecum sa facem toate astea in momentul in care am decis sa ne mutam. Am cedat in lupta de zi cu zi, dar nu si in cea din 4 in 4 ani. Adevarul e ca, si daca am fi ramas, acelasi lucru l-am fi facut.

Si n-am incetat sa ne gindim.

De trei luni si jumatate traim aici si, in paralel, traim exclusiv in “bula” Facebook. Am renuntat sa urmarim stiri si posturi de tv din Romania si nu pentru ca n-am fi putut, ci pentru ca nu am mai vrut. Am citit, in schimb, articole de pe Republica, Tolo.ro, EurActiv, Casa jurnalistului si multe dintre nemultumirile, razvratirile, indemnurile prietenilor de pe Fb.

N-am vazut afise electorale, promisiuni, dezbateri. Am vazut, in schimb, clipuri electorale, mai penibile si mai disperate decit oricind.

Tot pe Fb meu, am vazut si initiative care mi-au fost de un real ajutor:

Harta candidatilor: http://alegeriparlamentare2016.ro. Am stat aseara si ne-am documentat si i-am cautat, candidat cu candidat, pe cei care candideaza pentru judetul Diaspora 🙂 : Am citit cv-uri, am studiat profile de FB (ba chiar am dat cite un add) si de Linked in. Azidimineata, cind ne-am dus la vot, stiam exact cu cine si de ce votez, si nu ma refer la dreptunghiul partidului, ci la persoanele dinauntru lui.

Urmarim prezenta la vot live pe http://radar.ithub.gov.ro, foarte util pentru cei fara de tv romanesc ca noi.

In rest, ce sa va zic. Cind am ajuns in sectia de votare, eram doar noi si o mina de oameni tineri, zimbitori si foarte amabili.

“Va vom trece pe liste suplimentare si vom trimite notificare colegilor din Bucuresti sa va scoata de pe lista permanenta”.

“Da, foarte bine, faceti asta. Multumim”.

Am votat si am iesit. Cu coada ochiului, vad o masuta de joaca pentru copii, cu o multime de Lego. Inchid ochii si grabesc pasul. Cei doi n-o vad, e mai bine asa, ziua de vot e cea mai proasta zi pentru comparatii.

Sectia de votare din Odense e fix vizavi de Bazar. De Bazarul Sperantelor, daca am vrea sa fim poetici. Dar nu am vrut asta, drept care am intrat si am cumparat, simplu, o zacusca. Care, in cel mai rau caz, ne va salva de nostalgie papilele gustative.

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *