Creativitate intr-o ora, o saptamina, un anotimp

Imi povestea o prietena cum fetita ei de 6 ani a dat proba ca sa intre la clasa 0 si a luat ea asa, cu chiu cu vai, punctajul minim. Problema ei nu a fost ca nu stia lucruri, ci dimpotriva, ca stia prea multe, ba mai si gindea, ba mai punea si diverse intrebari, dadea justificari logice care nu au fost prea binevenite. Una peste alta, multe dintre raspunsurile ei nu s-au incadrat in sabloanele care i-ar fi adus puncte. Prin urmare, nu i-au adus. As simple as that.

De exemplu, doamna cu examinarea o intreaba: Care sunt anotimpurile?

Fetita raspunde: Pentru ca suntem in toamna, o sa incep cu toamna. Deci toamna, iarna, primavara, vara.

Doamna: Nu e bine, trebuie sa incepi cu primavara, cind natura revine la viata.

Fetita: Daca ar fi vara, as incepe cu vara.

Ah, asta n-a fost bine deloc, prin urmare a luat 0 puncte la aceasta intrebare.

Mi-a mai povestit si alte seturi de intrebari/ raspunsuri, dar recunosc, asta cu anotimpurile m-a bulversat. M-am trezit dimineata incercind sa-mi dau seama de ce trebuie sa incepem cu primavara. Cronologic vorbind anul, asa cum il cunoastem noi, indrazneste sa inceapa mereu cu doua luni de iarna. Cit tupeu! El n-a auzit de examinarea pentru clasa 0? Apoi noi, ca oameni, umile produse ale naturii care revine la viata, traim in prezent, deci e perfect logic si de bun simt, sa incepem cu ce avem, nu cu ce-a fost sau ce va sa fie.

Din fericire, exista si dascali care apreciaza istetimea si discutiile creative. Unii dintre ei sunt deja pe oradecreativitate.ro, o platforma special construita sa-i adune la un loc, sa-i incurajeze sa faca schimb de idei, prezentari, cazuri de buna practica si buna invatare, proiecte. O platforma cu idei si resurse de unde sa se inspire si sa-i inspire si pe copii. Vestea buna e ca oricine se poate inscrie acolo, iar exercitiile, desi numite exercitii nu au nimic de a face cu temele seci. Dimpotriva, pot umple cu distractie si creativitate si o seara in familie. Eu m-am uitat pe cele de la categoria clasele 1-4 si le pot face lejer cu Ozonu’ acasa. Mai putin pe cele care presupun 30 de copii, asta ar forta limita a rabdarii mele si a spatiului locativo-creativ. 🙂

Din acest motiv, mie mi se pare o idee buna sa le prezentam invatatorilor/ profesorilor oradecreativitate.ro, sa punem un pic de presiune pe ei pentru ca “saptamina altfel” sa fie in fiecare saptamina. Sau macar o ora pe saptamina. Sau un anotimp. 🙂 Poate presiune nu e chiar cuvintul potrivit, mai bine sa le aratam alternativa, deschidere, colaborare, ajutor, pentru ca sunt sigura ca cei mai multi au intentii bune, dar poate nu (mai) stiu cum sa ajunga la inima si creierul generatiei asteia care e din ce in ce mai greu de stimulat.

OraDeCreativitate.ro este un proiect educațional alternativ lansat de Samsung, impreună cu Starcom MediaVest Group si Fundatia Friends For Friends, iar eu am participat la eveniment impreuna cu creativii mei preferati. 

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotographyhttps://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 2

  1. afterschool timisoara says:

    Creativitatea copiilor trebuie stimulata in fiecare zi si credem ca prin activitati corespunzatoare se poate face acest lucru!

  2. Jo says:

    Doamne, dar femeia aia e reala? Cum adica trebuie sa incepi cu primavara? Pai nu as mai fi vrut eu sa dau copilul pe mana unui specimen din asta! Iti dai seama ca ar fi iesit din mana ei un robot programat sa faca fix cum vrea ea, sa gandeasca fix la fel? Doamne ce oroare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *