Carius si Bactus. Sau cit sunt eu de ipocrita

Avem o carte cu diverse animale. Si de fiecare data cind ajungem la pagina unde cirtita fura legume ii zic automat lui Ozzy: “Vaai, ce urit, nu e frumos sa furi!” Copilul a bagat la cap si ii executa o palma cirtitei, ca pedeapsa suprema.

Zilele astea i-am citit lui Ozzy dintr-o carte care inseamna mult pentru mine: “Carius si Bactus” de Thorbjorn Egner. Si mi-am dat seama cit sunt de ipocrita….E o carte pe care am furat-o in clasa a 4-a cred de la biblioteca scolii. Imi placea foarte mult si imi era teama ca daca o cer, nu or sa mi-o dea de tot, mie, numai mie, acasa. Asa ca mi-am elaborat un plan malefic inspirat din revistele cu Mihaela Detectiv pe care le devoram (in legalitate, de data asta). M-am gindit ca daca o imprumut si “uit” sa o returnez vor ajunge repede la mine, figuram in fisa. Asa ca in ziua x, am cerut-o la sala de lectura, pentru ca mi se parea mai putin suspect (nu ma intrebati de ce). Pentru numele lui Dumnezeu, cine citeste “Carius si Bactus” la sala de lectura??? Cert e ca am sustras-o, iar fapta mea a ramas nedescoperita. Apoi a venit Revolutia si furtul meu a fost acoperit de alte furturi mai mari, la nivel national. (Doar un fapt, nu o scuza, sa ne intelegem).

Ce e cel mai ciudat e ca desi stiu si simt din tot sufletul ca nu e bine sa furi si n-am mai facut asta niciodata de atunci, pentru ca imi place sa dorm linistita noaptea. Si mai bizar e ca desi sunt un om onest, nu simt nici o urma de mustrare de constiinta fata de acea fapta. Cam cit e de gresit asta? Cind ma uit la cartea cu pricina acum nu simt decit acelasi lucru ca acum 20 jde mii de ani: dorinta/ bucuria de a o avea.

Acestea fiind scrise sper 2 lucruri:

1. Ca fapta mea s-a prescris.

2. Ca o editura va re-edita acea carte minunata, iar eu o voi cumpara 100 de exemplare, le voi dona bibliotecii Scolii nr 24 din Galati si ma voi reabilita moral. Cit de cit. Sau…deloc.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 4

  1. Laura says:

    Vai, cat de haioasa esti! Sunt sigura ca fapta ta s-a prescris. Intre timp, poti dona alte carti scolii bibliotecii daca vrei sa-ti alini constiinta 🙂

  2. Joe says:

    Da, ai dreptate! Si o sa fiu discreta, pentru ca nu vreau sa ma intrebe elevii: “Da’ cu ce ocazie ne aduceti carti?” 🙂

  3. Laura says:

    Da, n-ar fi prea distractiv sa le explici partea aia cu furatul cartii 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *