Care-i treaba cu mincatul de viermi?

Azi am fost la Zoo din Odense care s-a pregatit deja de Halloween. Am vizitat ca, de obicei, animalele apoi am trecut pe la zombi, scheleti, grota paianjenilor si, la final, am degustat niste viermi. E a treia oara cind mincam viermi aici, unii dintre noi mai multi si mai curajosi decit altii. Mi-am tot propus sa scriu despre asta dupa ce documentez asupra subiectului. M-am intrebat si eu, de ce ar maninca danezii viermi? Si cum a inceput totul?

N-am reusit sa gasesc prea multe informatii, am aflat doar pe surse (de virsta a treia) ca toti danezii manica viermi cind sunt copii. Insectele sunt un fel de snack-uri sanatoase pentru ei. Ii manica uscati/ deshidratati cu sare sau chili sau vii, miscatori. Cei preparati sunt buni, mici, crocanti, ca niste chipsuri. Pe cei vii nu i-am incercat si nu cred ca o sa o fac prea curind. Cind ma uit la ei cum se agita in bol, mai ca ii aud “nu ma minca, nu ma minca!”.

Nu stiu cum si cind a inceput miscarea asta, ce pot sa va zic e ca exista o firma care cu asta se ocupa, produce alimente pe baza de insecte. Se numeste, sugestiv, ENORM. Ii cresc in ferme, ii prepara, ii ambaleaza in niste borcanase dragute si ii comercializeaza. Am mincat viermi Enorm la Muzeul de Geologie din Copenhaga, de la magazinul de suveniruri.

De pe site-ul lor aflam si un posibil raspuns la “de ce?”: “Insectele sunt o sursa de proteine ​​revoluționara si completa. Insectele de reproducere nu necesită aproape nici un teren în comparație cu producatorii convenționali de carne, deoarece viermii pot fi crescuți vertical. Insectele consumă aproximativ 1/1000 cantitate de apă și 1/10 cantitate de hrană în comparație cu vacile. De asemenea, insectele au o amprentă de carbon foarte mică, spre deosebire de animalele industriale, care, ca industrie, contribuie cel mai mult la gazele cu efect de seră care diminuează stratul de ozon din lume. In plus, insectele conțin fier, acizi grasi sanatosi, minerale si vitamine ca B12. Gustul insectelor variază de la umami intens la o aromă ușoara de nuci sau seminte de dovleac.”

Deci, daca va ginditi serios sa salvati lumea, puteti incepe prin a minca un viermisor.

La zoo, in Casa Animalelor, aveau 3 feluri de insecte: greieri, viermi trasi in tigaie cu niste sare si viermi vii. Babicu’ i-a incercat pe toti si ne-a spus ca aia vii nu sunt prea gustosi. Tudor a plecat cu o diploma de mincator profesionist, Ana a plecat cu burta plina. Serios, am luat-o de acolo sa n-o lase pe doamna cu farfuriile goale.

Cresc copii, povesti si visuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *