Aventuri culinare

N-am mai scris demult pe subiectul asta, dar nu inseamna ca in intimitatea bucatariei neutilate si nestresata de vreun masterchef n-am mai incercat diverse…sentimente.

Esecuri (constructive) – Prajitura cu visine. Descrisa deseori in peisajul culinar romanesc ca “cea mai simpla prajitura”, mi-a pus capac de 2 ori. Prima data, am facut ce-am facut (nu stiu) si mi-a iesit cam…tare. Si cam albicioasa. Am mers pe burta si pseudo gloria mea de bucatareasa din povesti a tinut pina la prima noastra vizita la mama. Facuse si ea “cea mai simpla prajitura”, “prajitura copilariei mele” si singurul element comun cu varianta mea erau…visinele. Babicu’ ia o bucata din original si cu sprincenele socate ma intreaba: “Asta e…”

Eu, scurt, taios: Da.

El:Dar a ta…

Eu (si mai scurt, si mai taios): Posibil.

Abia intorsi de la mama, m-am enervat. Eu eu, ori cea mai simpla prajitura. Am duplicat intocmai identic reteta, am batut albusuri, am incazit cuptorul, am amestecat, de jos in sus, m-am abtinut sa nu fac acelasi lucru si de sus in jos, m-am agitat, am descintat, m-am lacomit sa pun multe visine. A iesit prea moale, privind aspirational catre genunchiul unei broaste minione. Si acra. In momentul ala, mi-am promis ca o sa fac cea mai simpla prajitura pina la pensie, daca atunci o sa-mi iasa cum trebuie. Apoi am retractat, statul roman vrea sa ne puna sa muncim pina la 80 de ani. Nu cred ca or sa ma mai tina articulatiile pentru cea mai simpla prajitura.

Greva generala – Ozzy nu mai manica ciorbe/ supe. Deloc. E in greva de vreo luna, nu mai vrea nimic, nici preferatele. Drept care n-am mai facut. O singura data am prins un pui de tara (la figurat, bineinteles) si am facut o ciorba super buna. Eram chiar bucuroasa de conjunctura, caci Ozzy era putin racit si putina supa i-ar fi facut bine. A mincat fix cit a fost racit – o zi. Apoi a revenit in greva lui ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Asa ca meniul lui zilnic e o adevarata provocare mai ales ca nici din mincarurile solide nu maninca orice si a mai redus din preferinte si aici. Practic, acum trebuie sa improvizez feluri de mincare extraordinare si diferite pentru prinz din urmatoarele ingrediente acceptate de printisor: orez, cartofi, paste, morcovi, brocoli, conopida, dovlecei, castraveti, peste, brinza.

Intrebari.Oare de ce ardeii copti sunt atit de buni? Pentru ca se fac greu sau pentru ca te frig atit de tare la degete cind ii cureti? Oare de ce nu se face si teiata – adica varianta de socata cu flori de tei? Cum as putea tine minte, o data pentru totdeauna in ce sa inmoi prima data viitorul pane (de cuptor, nu prajit, hehe) – ou sau pesmet?

Wish list. Rubarba. Am aflat ieri de la o prietena ca exista chiar in supermarketurile de la noi.Β Pun pariu ca exista o “cea mai simpla tarta cu rubarba”, de ce n-as incerca sa o fac? Β Mai ales ca nici nu stiu cum arata, dapai ce gust are, as putea sa ma dezlantui in lipsa unui exemplu de “best practice rubarba tarte”.

D’ale mele. Am facut si anul asta o cura de detoxifiere numai cu sucuri de fructe si m-am simtit minunat, in parte pentru ca sucurile au fost extraordinare si pentru ca n-am mai fost sa gatesc nimic in perioada aia. Nimic pentru mine.

Despre cirese. Incerc doar sa ma limitez la un kilogram de cirese pe zi. Ozzy nu maninca si cred ca din cauza mea. Cind i-am prezentat prima data o cireasa, i-am zis sa batem “cioc- cioc” in ea sa vedem daca-i vreun viermisor acasa. Si cred ca el a inteles ca asta e scopul lor, asa ca acum incerc sa-l conving sa mincam ciresele din care nu se aude nici un raspuns. Refuza categoric. Da’ ce suntem noi, capcauni, sa mincam casele oamenilor? πŸ™‚

Intre timp, ajutorul meu in bucatarie a mai crescut un pic si e din ce in ce mai priceput. Acum doar el spala legumele (si cind gatesc eu si cind gateste ta’su), sparge oua, bate oua, adauga condimente, face chiar si legume pane (si asa a eliberat-o pe ma’sa de teroarea intrebarii ce vine primul – oul sau pesmetul). Stoarce lamii pentru limonada, amesteca, invirte, stringe dupa noi. Sincer, eu mai mult pentru el intru in bucatarie! πŸ™‚

Legumele din dreapta jos, sunt pregatite de el pentru tava care era in cuptor:

Ca sa va dati seara de evolutie bucatarasului, uitati si o poza din decembrie:

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 9

  1. victor says:

    Buna,

    E clar, scrii foarte misto!
    Sunt “coleg de banca” cu Cerasela si din cand in cand imi mai da sa citesc πŸ™‚

    O sa incerc.. nu sa raspund, nici sa imi dau cu parerea… ci doar sa vin cu niste intrebari si propuneri:

    -daca vrei, iti dau eu o retzeta de tarta cu fructe, care “bate” orice tarta cu fructe (si a ta si a mamei si a bunicii etc…). E o retzeta a lui Jamie Oliver, care merita toti banii si efortul; daca o faci cu fructe de padure…. i-ai omorat pe totzi, clar!

    -aia cu “multe visine” e cu dus si intors. Daca pui prea putine, mananci prea mult aluat. Daca pui prea multe visine.. se “lasa” aluatul…. deci tre sa ramai pe la jumatea drumului….

    -pune copchilul sa manance ciorbe si supe, ca trebuie. Si nu doar peste, ci si curcan si vita. Chiar si porc, in loc de pui… Important e sa gusti mancarea si sa fie buna, ca pentru voi;

    -ardeii copti sunt buni (aia kapia sunt cei mai buni). Dar nu trebuie sa te frigi deloc. Ii coci pe tabla, ii pui intr-o cratitza, presari sare si pui capac. Ii masi macar 20 de minute asa acoperiti si dupa aia ii curetzi. Si nu te arzi deloc. Si aici pot sa iti dau o retzeta de salata de ardei kapia coptzi cu usturoi… mananci pana cazi pe jos.

    -intrebare. Si vinetele tot cu degetele le curetzi? Nu e mai usor sa le tai pe lung cu un cutzit si sa le “scobesti” cu o lingura? Dureaza maxim 10 secunde pentru fiecare vanata si rezultatul e garantat;

    -tre sa-l vezi pe fi-miu cum face clatite, la 4 ani jumate. Da clasa la jumatate din “gospodine” iar pe restul le baga in sedinta;

    -regula mea e oul si apoi pesmetul (sau ce o fi). Te gandesti ca intai dai cu apa si apoi pui sapun pe maini, nu?

    In rest, numai de bine. Sa creasca mare si sa fie sanatos!

    Victor.

  2. Joe says:

    Multumesc si pt aprecieri si pt sfaturi. Cred ca problema mea majora e ca n-am rabdare si dΓ‘ia ma grabesc, ma frig, nu insist cu ciorba si…am ce scrie dupa aia! πŸ™‚
    Da, da-mi, te rog, reteta de tarta. Apar acum fructele de padure si vreau sa ma remarc! πŸ™‚
    Sa cresteti si voi mari si sanatosi! Numai bine!

  3. Alina says:

    Nu am inteles niciodata de ce romanii insista pe ciorbe de parca ar fi alimentul minune πŸ™‚

    Te invidiez pentru cirese, aici nu au scazut sub 9 eur/kg!

  4. Diana says:

    πŸ™‚ foarte frumos scrii… prajitura asta cu visine nici mie nu-mi iese, si doar am adus special visine puse cu aspirina, de la mama, de la 600km adica πŸ˜€ de altfel, pentru mine si checul este o mare provocare si frustrare totodata, pt ca imi place si mie si copilului, iar checurile pe care le fac eu sunt ori prea crude, ori prea arse… ori se sfarama…
    ciorba nici copilul meu nu vrea acasa, deci nu ii dau- nici noi nu mancam si nu patim nimic; insa mananca la cresa, am zis ca ma duc sa iau lectii de gatit de la bucatareasa aia, ca se aseaza copchilul la masa, eu ii pun bunataturile pt care imi storc tot talentul meu de gospodina, copchilul se uita in farfurie, se uita la mine si ma articuleaza: nu bun, papa tu! …

  5. Joe says:

    @Alina: Nu stiu de ce insista romanii, sincer, in umbra ultimelor evenimente nici n-as vrea sa vorbesc in numele lor! πŸ™‚ O sa-ti spun de ce imi convenea mie faza cu supa/ ciorba. Ca e simplu de facut, ca ma “salva” de 2 prinzuri consecutive si ca in acel mod, copilul minca si legume pe care nu le maninca altfel, rosii, ceapa, telina, de exemplu. Nu e capat de lume ca nu maninca, eu nu insist ca oricum insist degeaba, dar mi-ar fi placut sa le mai manince. Pentru ca acum, trebuie sa ma gindesc mereu ce sa-i fac la prinz, ceva diferit de masa de seara si cam altceva in fiecare zi. E mult mai greu pentru mine, atita tot! πŸ™‚

    @ Diana, am putea face o cauza pe FB: “Vrem si noi sa facem prajitura cu visine!” :)))

  6. Alina says:

    @Joe Asta asa este, cu ciorba e mai simplu. Fata mea nu a refuzat niciodata 2 chestii: ciorba si paste (am concluzionat eu ca i se trage de la bona care este poloneza (ciorba) maritata cu un italian(pastele) πŸ™‚ ). Si amandoua sunt simplu de facut. Am facut ieri ciorba de perisoare si a mancat o farfurie cat mine.

    Prajitura cu visine poti sa o faci in 2 moduri.
    1. Tarta care este banala daca cumperi foaia de tarta din comert. Oricum nici foaia nu se face greu. Iar umplutura este un amestec de visine cu smantana ou si zahar.
    2. Gen chec, un pic mai complicat, dar daca urmezi instructiunile sfinteste nu are cum sa nu iasa.

    Din pacate, unde locuiesc nu exista visine. Nu inteleg de ce oamenii astia nu au deloc…

  7. Sara says:

    N-ai spus nimic de sticla de vin de pe masa. E licoare de curaj pentru aventurile din bucatarie? πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *