Am trait intr-o tara fara coruptie. In vacanta.

Voi continua seria povestilor despre vacanta noastra in Danemarca, nu de alta, dar sunt scrise deja. Dupa fiecare zi de descoperiri, eram atit de entuziasmata de ce aflam incit le notam sa nu uit vreodata ca se poate trai si asa. Azi, despre oameni, locuri, fapte.

In timpul scurtei noastre sederi in Copenhaga am facut o vizita scurta  la Malmo. O vizita fulger, la propriu, caci trenul face 20 de minute intre cele doua locatii, adica mai putin decit troleibuzul 85 pe 5 km din Bucuresti. In Malmo, ne-am intilnit cu niste prieteni buni care apoi ne-au dus la ei acasa, la ei la viitoarea casa, in cel mai sudic punct al Suediei (Smygehuk ), si la un sandvis cu creveti.

In Copenhaga reintorcindu-ne, ne-am intilnit cu Andra, prietena si dragul meu trimis special la festivitalul 60sec din 2013 unde, ah, nu stiu daca va mai amintiti, dar eu si Monica am participat cu blockbusterul “I miss you” (ma rog, pentru cei care au deschis mai tirziu blogul si e o gluma, da?) . Pentru ca n-am avut cum sa ajung atunci, am rugat-o pe Andra sa se duca si sa se poarte ca si cum ea ar fi eu si sa ridice premiul si sa tina un speech. Si nu numai ca a facut asta mai bine decit as fi facut-o eu, daaaar acum ne-a dus si la Paluden Cafe, locul unde s-a intimplat toata treaba. Am fost atit de bucuroasa ca am ajuns (cu doi an intirziere, e adevarat), incit am si uitat sa fac si eu o poza.

Tot in Copenhaga, vorbind cu prietenii Ale si Vali, am mai aflat urmatoarele lucruri care m-au impresionat:

– copiii nu sunt obligati sa doarma la gradi, acolo. Au posibilitatea sa o faca, dar daca nu adorm in jumatate de ora, educatoarele ii imbraca si-i scot afara la joaca. La ora 4 parintii ii iau de acolo (deci da, parintii isi iau copiii de la gradi, au programul de munca, indiferent unde ar munci, de o durata care demonstreaza cel mai mare respect si grija pentru timpul lor de petrecut cu copiii), vin acasa, la 17.30 maninca cina in familie, la ora 19.30, max 20.00, copiii DORM. Dorm, fratilor, dorm, pentru ca sunt obositi si a doua zi o iau de la capat cu stat afara de dimineata pina seara. Nu stiu ce sa subliniez mai mult: faptul ca parintii ajung sa-i ia la 4 de la gradi sau ca tot sistemul de la gradi e unul liber in care copiii au sansa sa aleaga daca sa doarma sau nu, in functie daca le e somn sau nu.

Va mai dau un exemplu de creativitate in educatie. La gradinita unde mergeau copiii prietenilor nostri s-a intimplat sa fie mai multi copii inscrisi decit locuri propriu-zise. Ei garanteaza locul celor care cresc si trec dintr-o grupa in alta, plus alte inscrieri, cert e ca aveau mai multi decit incapeau in gradi. Si atunci ce fac: iau un autobuz, il transforma (bucatarie, toaleta, tot ce e nevoie) si fac o grupa de copii (prin rotatie, unui copil ii vine rindul la 6 saptamini) care are o saptamina de gradi in “bus”. Adica ii plimba in fiecare zi, de dimineata pina dupa-amiaza prin diverse locuri. Afara, in natura, la zoo. As mai vrea sa adaug ceva, dar n-am ce. Asa ca intra la no comment.

Si cum incepe totul. La a doua nastere (naturala, ca pe acolo asa sunt) te mai tin in spital doar 4 ore, apoi te trimit acasa. Da, ati citit bine, 4 ore nu 4 zile. Am inteles perfect cum si de ce. Cind totul e in regula, cel mai bine e in familie.

Cind ai copii, ai o deducere la impozitul pe salariu pentru fiecare dintre ei. La fel si cind iti cumperi casa si ai rate la banca.

Iar medicul stomatolog iti trimite invitatie- programare la consultul pentru copii.

Si multe altele.

A, plus ca in Danemarca nu exista coruptie. Dar asta stiam de dinainte. “In a study released by the World Justice Project (WJP), Denmark narrowly nipped Norway to claim first place as the world’s least corrupt country. Both nations scored 0.87 in the so-called ‘Rule of Law Index’, in which 1 is a perfect score, but Denmark was given the highest global rating.”  (sursa: http://www.thelocal.dk/20150603/denmark-least-corrupt-country-in-the-world-again). 

Din aceeasi tara:

http://ozzy.ro/billund-o-baie-de-multime-lego/

http://ozzy.ro/aalborg-tak-tak-dar-pina-cind/

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 5

 1. Zaha' says:

  si cate grade erau acolo pe timp de toamna??
  mi se pare ca nici in Anglia nu stai prea mult in spital dupa nastere, apoi iti trimit moasa sa te ajute si asiste acasa!!

 2. gadjodillo says:

  tu scrii toate ăstea să ne oftici şi mai tare, nu? 🙁
  mă uit la clasa politică, la funcţionarii înalţi, îi ascult pe ici, pe colo – şi-mi vine să vomit.

 3. Adriana says:

  Se pare ca traiesti intr-o lume de vis, dar ce facem cand avem copii, vrem sa le oferim ce este mai bun si vrem sa -i inscriem la o gradinita http://bit.ly/1NMpkDU sau la o scoala cat mai buna, ce facem daca ei nu se pot intretine singuri ? ce facem cand avem si parinti bolnavi de care trebuie sa avem grija ? cand si unde sa plecam?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *