Alte 5 ciudatenii daneze. Bine, fie, 6!

La citeva zile dupa ce am publicat postul cu cele 5 ciudatenii daneze, mi-am mai amintit si altele, asa cum se intimpla de obicei. Le-am adunat aici, sa ramina si sa vad eu daca or sa mi se mai para asa sau nu in viitor. Mai ales penultima.

Hvad siger du? Asta inseamna, in traducere mot a mot – Ce zici? Sau, echivalentul romanescului si politicosului “Poftim?”. Se intreaba asta intre ei tot timpul: om mare cu om mare, om mare cu om mic, educator cu copil, bob cu bob, danez cu danez. Semn ca nici ei nu inteleg chiar tot ce-si zic. Dar “Hvad siger du?” e o chestie misto. Nimeni, niciodata, nu mi-a zis-o mie. Nu. Eu daca incerc sa bolmojesc ceva in daneza, imi raspund/ ma intreaba inapoi in engleza. “Hvad siger du?” e onorific, e aspirational, abia astept sa ma intrebe cineva asta. Pentru ca ar insemna ca am zis ceva in daneza. Deocamdata, daneza mea de Dunare nu s-a calificat pentru a primi un pretios “hvad siger du”. Ca si cum n-ar fi destul, intr-o noapte, am visat-o pe profa mea de engleza din liceu care imi zicea: “Cum e posibil, Cristina, ca dupa un an sa stii atit de putina daneza?”. M-am trezit cu un puternic sentiment ca…da, chiar asa, cum e posibil? Ca sa va faceti o idee: invatatul limbii engleze a fost pentru mine un fel de un sprint la 100 de m garduri cu sanse de stabilire a unui record. Comparativ, invatatul danezei e ca un mers in cadru, intr-o duminica dupa-amiaza. Hvad siger du? In comentarii, va rog,

Gift – M-a luminat un prieten cu privire la ambivalenta plina de sens a acestui cuvint. Inseamna “casatorit/a” (ceea ce stiam de la scoala de limba), dar si “otravit” (ceea ce nu stiam). Adica, ma rog, stiam ca e posibil ca o casatorie sa vina cu un gust amar de matraguna la un moment dat, dar, din nou, nu stiam ca danezii sunt atit de directi in a o spune. Dar, iata! Astfel, incit o propozitie inocenta de genu’: Jeg er gift or har en lille skat (Sunt casatorist si am un dragut de copil…oarecum) ar putea fi tradusa de una ca mine: Sunt otravit (de nevasta’mea) si taxat (de unul mic). Dar asta pentru ca am eu porniri literare dubioase, altfel, nu.

Norii sunt foarte aproape. Ceva frumos. Norii sunt multi, in forme ciudate, si aproape de oameni. Asta imi place nespus, mai ales cind sunt albi si pufosi, pentru ca am senzatia aia incredibila ca as fi pe un virf de munte. Doar ca eu sunt la nivelul marii, iar ei au coborit pentru mine.

O vinata la 8 kr bucata. Aici nu exista sezonul vinetelor si ne-sezonul vinetelor. Nu. Indiferent de anotimp, aici vinetele se vind la bucata, iar o bucata medie (spre mica, foarte mica) costa, invariabil 8 hai 7 coroane (daca e mai trecuta). Adica 4,5 ron. Asta face ca un castron zdravan de salata de vinete sa capete o aura de stea Michelin. Partea buna e ca mi-am revizuit atitudinea fatza de el, poporul vinetelor. Pina acum le-am vazut si pretuit numai bulk, uite asa, cite 5, 10 kg inghesuite in sacose, mai sa dea pe dinafara in goana catre jar. A venit timpul sa facem cunostinta individual. Buna, vinata!

Danezele isi tin posetele (uneori, deschise) in cosurile de la bicicleta. Asa am o stringere de inima cind le vad, de nu stiu cum sa va/le zic. Respir rar, numar pina la 10, inchid ochii, sperind ca atunci cind ii deschid sa nu mai vad scena asta. Ma rog, daca am fi in Bucuresti, cind as deschide ochii, chiar n-as mai vedea urma de poseta. De aici si problema mea: ce sa fac, care-i cea mai buna atitudine? Sa le dau vestea ca exista hoti si ca nu e ok sa faca asta, sa merg pe mina si pe gindul lor ca traim intr-o lume mai buna (decit aia de unde vin eu, cel putin?). Inca n-am un raspuns la intrebarea asta. Dupa ani de zile de strins poseta (mai degraba rucsacul la piept in orice prilej de inghesuiala), de golit buzunarele inainte ca altcineva sa o faca pentru mine, inca nu pot sa ma relaxez si sa privesc cu nonsalanta cum altcineva face altcumva. Prin cafenele, prin magazine, pe biciclete, pur si simplu isi lasa lucrurile la o distanta periculoasa, fara contact direct cu miinile lor. Eu asa ceva n-am mai pomenit. Sau, daca am pomenit, nu s-a sfirsit bine. Totusi, nu ma simt in stare sa le dau vestea ca da, si in orasul lor exista hoti. Si ca cel mai bine iti tii poseta aproape ca sa ai ce sa le trintesti in cap cind se reped la telefonul tau. Ma simt prost, dar n-am ce sa fac, am ochiul format: “vad” controlorii de bilete inainte sa se urce in autobuz, scanez calatorii linga care ma asez, nu las rucsacul in cosul bicicletei nici daca are 5 kg si ma cocoseaza, e greu si transpir la drum. Si ma enervez ca n-as vrea sa fiu asa, dar nu pot sa fiu altfel. Deocamdata.

Amenda pentru mers cu bicicleta fara lumini aprinse e de 700 de kr. Pentru mers pe pietonala din centru, 1000. Respectiv, 100 de euro si 150 de euro. Adica mai bine mergi cu instalatia de Craciun pe casca, sincer. Dar nu in centru. In Odense sunt 545 de kilometri de piste pentru biciclete, adica 3 m pe cap de locuitor. Si fiecare locuitor trebuie sa fie responsabil pentru ca, la orele de virf, dimineata si dupa-amiaza, sunt mai multi biciclisti pe piste decit soferi in trafic.

Gata, acum chiar ca ma opresc.

PS: In fotografia din cover e o straduta din centru, in timpul Festivalului Florilor. Or fi danezii mai ciudati, dar nu umbla cu vaca inflorita in fiecare zi.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 6

 1. S says:

  Hihi. Misto e ca toate ciudateniile enumerate dar toate inclusiv dublul sens al cuvantului “gift” sunt nu doar daneze asa ca poti redenumi articolol Ciudatenii scandinave .

 2. valentin says:

  Ciudați? Mi se par cei mai faini oameni de pe glob. ;))

 3. Joe says:

  Ah, ia-ma usor. Abia le descopar pe astea de aici! :)))))

 4. colector says:

  Asta cu “hvad siger du” (adica “vesiădu”) e clasica, mi-au trebuit trei ani si ceva ca s-o receptionez in plin si sa raspund la ea 🙂

 5. madalina vlad says:

  E adevarat ca la hotelurile din Billund( nu am idee daca si in alte parti din Danemarca) trebuie sa vii cu astenuturi de acasa? Sau platesti o taxa sullimentara. Asta mi se pare o ciudatenie☺

 6. Joe says:

  Da, e adevarat. Daca nu ai asternuturi, iti iei de la receptie, dar platesti. Cred ca in mai multe locuri (daca nu peste tot), nu doar in Billund. Si platesti si daca lasi vase murdare. E, practic, taxa de curatenie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *