Albul muta si da mat

Imi suna in cap ca refrenul unei melodii de care nu mai pot sa scap. L-am inscris pe Ozon la cursuri de sah, pentru ca ne tot batea la cap “te provoc la un sah, te provoc la un sah”. A inceput sa joace cu tata cind l-am mai lasat la ai mei. Apoi cu ta’su.

Numai ca sa joci sah la noi in casa, de fata cu micuta lui sora, e ca si cum ai juca sah in minte: trebuie sa retii unde stateau piesele (inainte cu o secunda) si sa faci mutarile tot in minte. Asa ca am cautat o locatie cit mai apropiata de casa, un profesor, si o ora rezonabila de “dupa gradi”.

Asa am ajuns la Academia de sah. E a patra saptamina cind mergem. Teoretic, ar trebui de doua ori pe saptamina, pina acum am ajuns numai o data din diverse motive: ba era obosit dupa vacanta, ba era ziua unui prieten, tot asa. Poate vom reusi sa ne tinem de program intr-un final glorios. Asa cum sper ca vom termina si cartea cu exercitii data de profesor. Ati ghicit, se cheama “Albul muta si da mat” si contine diverse situatii de joc in care albul muta si da mat :)))) De la capitol la capitol, cu diverse piese (Babicu’ a decis sa nu-i spuna cu ce piese, sa se prinda el). Dupa ce o termina, se vor intimpla doua chestii:

– Ozonu’ trece la avansati

– Eu scap de “albu’ muta si…”

Sau cel putin, sper, s-ar putea sa urmeze volumul 2. Macar de ar fi cu negru’  🙂

O sedinta (care dureaza doua ore) costa 30 de ron, in varianta cu abonament e mai ieftin (dupa ce ma lamuresc cit/ cum, fac update). Intr-o sedinta (care are loc intre orele 18-20) sunt destul de multi participanti (cel putin la incepatori), cam 10 asa, majoritatea baieti cu virste intre 5 si 8 ani. Unii sunt mai vocali decit altii, ceea ce pe mine, personal, nu pot spune ca ma deranjeaza (am stat la inceput pe hol, in sala de asteptare, dupa care doar l-am lasat acolo si l-a luat Babicu’ la final). Insa pe Ozon l-a facut la un moment dat sa dea cea mai tocilareasca, mom imported replica: “Hei, mai liniste, va rog, unii se concentreaza aici!”

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 2

 1. gadjodillo says:

  Şi copchilu’mi merge de vreo 2-3 luni la şah, tot aşa, mai pe sărite (nu de el, că uit eu… ce zi e!).
  nu are texte de-ăstea cu albul mută, dar nu vea să joace decît cu albele.
  şi deşi nu vorbeşte prea mult, cîntă! cîntă tot timpul orei. lălăie, nu’ş ce face, dar cred că i-a exasperat pe ceilalţi. ultima oară era o arie din Carmen…
  baftă la viitoarele competiţii!

 2. Joe says:

  Ei, ce competitii, singura competitie e cu noi: sa ajungem, sa facem exercitiile! :)))) Si sa aflam ce se intimpla cu albu’ ala pina la final, ca prea cistiga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *