Alaptarea. De ce avem o problema cu asta?

Sia e o mama din SUA pe care o urmaresc intens pentru ca mi-a placut stilul ei de viata din timpul sarcinii: foarte mult sport (la modul ca in ziua in care trebuia sa nasca a fost la control, apoi s-a intors acasa si a mai alergat putin pe banda) si o dieta sanatoasa din care m-am inspirat atunci cind n-am derapat (asa cum s-a intimplat constant saptamina asta, de exemplu).

Ei bine, iata mesajul pe care l-a postat azi pe blogul ei: “Since becoming a mother, I have enjoyed breastfeeding my child. Not only is it one of the best things that I can do for him, I absolutely love the bond that it creates. (..) However, it truly saddens me to see that the world has such an issue with THIS. 
Breastfeeding in public is considered gross, rude, obnoxious, and inappropriate. Though seeing a woman in a bikini or half naked is absolutely fine-compared to this.  
I never gave much thought to the controversy-until I became a mother. I realized how hard & inconvenient it was to hide to go feed my baby. To have to feed him in a bathroom stall at a restaurant. Or to go sit in my car to feed him. Or have to wait until I can get someplace private in order to feed him while he is screaming in hunger. Or to have to cover myself in blankets in hopes that nobody will become offended with me. I have to go out of MY way as a mother trying to feed her child. Why should I be inconvenienced over something that offends you? 

Today, it ends. I refuse to hide this tender moment. It is beautiful”.  (http://fitmommydiaries.blogspot.ro/)

Si am ramas uimita. Cum, si ei au aceeasi problema ca si noi? Alaptarea in public e o problema atit de mare? O titza cu lapte poate stirni valuri de indignare din Romania pina in SUA si inapoi? Personal, nu-mi amintesc daca atunci cind l-am alaptat pe Tudor (in public, cu nonsalanta) s-a uitat cineva strimb la mine, pentru ca oricum nu imi pasa si n-ar fi schimbat nimic. Ghiciti ce as fi ales intre o oripilare anonima si a-mi hrani copilul.

Insa sansa sa vezi pe cineva alaptind in public la noi sunt mai mici decit oriunde altundeva. Si stiti de ce? Pentru ca România se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce privește alaptarea exclusiva până la 6 luni. Doar 12,6% dintre romance alapteaza, in timp ce media europeană este de 40%, in condițiile în care 98% din femei sunt capabile sa alapteze.

Tot ce pot sa spun eu e ca alaptarea e cel mai sanatos si simplu mod de a-ti creste copilul. Ai libertate totala si nici o grija ca trebuie sa studiezi nu stiu cite variante de lapte praf (oricum, cred ca sunt toate la fel mai mult sau mai putin) sau sa speli, incalzesti, pregatesti, masori, sterilizezi, cari dupa tine sticle si sticlute. Chiar vorbeam despre concediu zilele astea si i-am spus lui Babicu’ ca ar trebui sa plecam cit mai mult pina in diversificare, ca sa ne fie mai usor.

Dar mai multe (si mai pertinente) argumente pro alaptare veti putea auzi de la dr. Jack NEWMAN, cercetător in domeniul lactatiei și medic pediatru de renume mondial,  care va susține în România trei zile de conferințe  –  „Alăptarea pe înțelesul tuturor”, pe 8, 9 și 10 mai 2014, la RIN Grand Hotel. 

Din ce am vazut vor fi discutate toate aspectele (ce nu stiti despre alaptare, efectele practicilor medicale asupra alaptarii, ce se intimpla in primele ore dupa nastere, intarcare, etc). Daaaar si tema mea preferata – mituri despre alaptare. Ceva de genu’ ca laptele isi pierde valoarea nutritionala dupa x luni, laptele se strica vara (banuiesc ca daca faci topless pe plaja obtii si iaurt, dupa unii), laptele se modifica in functie de ce maninci, laptele e prea gras, prea slab, prea putin, prea ca la oras, daca alaptezi n-ai voie sa …te vopsesti, maninci, bei, nimic, trebuie sa devii o sfinta a alaptarii. Femeile cu sini mici produc mai putin lapte decit cele cu sini mari. Hei, aveti grija ce credeti! Si, bineinteles: alaptatul in public e indecent (dar mincatul de shaorma, nu, as adauga eu).

O sa fie interesant. Inscrieri si mai multe detalii despre conferinte, AICI.

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 3

 1. Zaha' says:

  Pentru ca sunt in sânul problemei, sa iau un pic apararea mamelor care renunta (din Romania, cred): mi se pare destul de GREU (daca nu ai un bebe mâncacios sau nascut la termen;) ) sa demarezi alaptatul DACA nu-ti arata nimeni, nu te sustine nimeni (doctori, “moase”?) si n-ai nici carti sau Internet ca sa citesti despre, sa cauti solutii la multele oprelisti care apar. E clar ca exista motive obiective pentru care cred ca mamele renunta, dar si multe mincinoase de genul ca nu ai lapte (da, marimea nu conteaza!), ca daca ai nu e destul de hranitor (bebe nu ia cum trebuie in greutate), etc.
  ps: deocamdata nu renunt; sunt foarte aproape:D (ma indop cu ceaiuri, citesc despre pozitii corecte de alaptat si pe ce buton sa apas ca sa nu mai aud plescaituri; durerea inca e suportabila).

 2. Joe says:

  Nu renunta, chiar daca e mai greu acum, rasplata va fi pe masura. Sunteti bine?

 3. Zaha' says:

  Bine. Multumim. Mogâldeatza nostra a luat 1 kg!!!… de la 2, 580:) am avut noroc cu o pompitza de lapte. Voi cum va simtiti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *