Add drama to your life: In supermarket cu copilul

Cea mai comuna, cliseistica si banala imagine a unui non parinte despre un parinte este cea din supermarket, cu progenitura urlind si tavalindu-se pe jos pentru ca vrea ceva. Sincer, nu stiu de ce e atit de ingrozitor, sa plingi e la fel de firesc cum e sa rizi, sa maninci sau sa dormi. Iar pentru copii, care nu fac rabat de la nici unele, e cu atit mai important. Se pare ca ceilalti considera plinsul unui copil intr-un spatiu public cel mai obscen lucru la care au asistat vreodata. Altfel nu-mi explic de unde atitea interventii spontane sa-l opreasca.

Am fost duminica la cumparaturi la Lidl. Si Ozonu’ a vazut o masina de gunoi (si normal, la ce putea fi atit de sensibil) pe care a vrut sa o cumparam. Nu am fost de acord. Tragedie. A inceput sa plinga, (normal, ce vroiati, sa rida)? I-am explicat cit am putut de ce nu o puteam cumpara atunci, dar cum exista o speranta in a o avea, daca el e dispus sa faca ceva (si nu doar sa ceara) pentru a-si indeplini dorinta. Ca noi toti, de altfel. Bineinteles ca nu se putea concentra la sfaturile mele intelepte si urla din rarunchi: “Vreau masina”, “O vreau ACUM!”, “Am nevoie de ea”.

Si atunci, de printre rafturile cu conserve, au aparut brusc “binevoitoarele de supermarket”, niste doamne bine care au inceput sa-l bombardeze cu: Vaaai, ce baiat mare si plinge!, Vaaai, nu mai plinge ca nu mai vine Mos Craciun!, Vaaaai, ce rusine!.  Banuiesc ca intentia lor era sa-l potoleasca, insa intr-un mod total nepotrivit. Mai cinstit mi se parea sa-l spuna ceva de genu’: Hei, pustiule, ma’ta nu vrea sa-ti cumpere jucaria, Mos Craciun n-o sa calce pe la tine, n-o s-o ai niciodata, plinsul asta e pierdere de vreme, asa ca mai bine te opresti! Viata e nasoala!

Dar, nu, binevoitoarele de supermarket nu pot fi oneste si nici curajoase. Altfel, si-ar folosi aceaste porniri pentru restabilirea ordinii si moralitatii in cazul adevaratilor delicventi din spatiile publice. Cum ar fi sa-i spuna unui hot de buzunare: Vaaai, ce baiat mare si fura portofelul! sau unui pervers de autobuz: Vaaai, nu te mai impinge asa in tinara din fata ta, ca nu mai vine Mos Craciun la tine!. Nu, doamnele isi pastreaza toata energia pentru re-educarea prescolarilor dezamagiti din supermarketuri.

Dar, ma rog, in general nu prea imi pasa de ele/ opinia publica.  Adevarata provocare e sa gestionez criza care ne-a urmarit in hohote pina acasa. Cind s-a mai potolit, am inceput sa cautam o solutie. Primul instinct- diverse tertipuri.

El: Sa luam toti banii din porc (n.m. pusculita) si sa cumparam masina.

Eu: Nu e o solutie, nu ne ajung. Pentru masina, ai nevoie de bani mai mari, de bancnote.

El: Sa luam bancnote din portofelul lui tati.

Eu: Nu putem, nu e cinstit. Dar poti tu poti face ceva pentru masina aia, iar eu si tati te putem ajuta.

El: Ce?

Eu: Iti poti aranaja si organiza zilnic garajul cu masinile de gunoi, lasind un loc liber pentru masina noua. Astfel, ne vei convinge pe mine si pe tati (si putem sa te ajutam daca nu te descurci singur) ca noua masina nu va sta aruncata si imprastiata prin toata casa cum se intimpla acum cu celelalte masini de gunoi. Stii ca ne impiedicam si ne lovim de ele tot timpul.

El: Dar astea sunt capcanele mele!!!

Eu: Capcane pentru ce??? Nu suntem o familie de iepuri salbatici!

Desi parea ca nu ajungem nicaieri, azi, fix inainte sa plece la gradinita s-a dus val virtej in sufragerie si si-a strins masinile in garaj, lasind loc pentru cea noua. Cine stie, poate dupa o saptamina de exersat strinsul o ajungem undeva. 🙂

Iata si video-ul cu titlu e irezistibil din care m-am inspirat pentru discursul inaltator “nevoie” vs “dorinta” (sursa: urbankid.ro)


PS: Mi-a placut in special partea cu “daca asta e dorinta ta, eu te voi ajuta sa ti-o indeplinesti”, pentru ca asta e partea in care el chiar trebuie sa faca  ceva, iar eu chiar ma simt importanta in rolul de mama (mai importanta decit atunci cind ii pun un polonic cu ciorba in farfurie, de exemplu).

Cresc copii, povesti si visuri.

Comments 8

 1. alexandra says:

  Haha, asta cu “dar AM NEVOIE de ea” pe mine ma da gata de fiecare data ;))) Nu, nu ca as “ceda” doar ca ma umfla rasu’ instantaneu! Ai nevoie?? Pai ai deja zece masini de gunoi!!! Nu, din asta cu dunga galbena n-am !!! Am nevoie de una cu dunga galbena! Intelegi???
  Il inteleg … cum nu… ca si eu am n-spe perechi de cizme da’ din alea din vitrina, n-am ;)))))

 2. mdeah says:

  cum de nu pot aprecia unii spectacolul copilului care urla… tupeu frate

 3. Joe says:

  Asta ai inteles, ca vreau sa-l aprecieze? Dimpotriva, cred ca-l apreciaza prea mult si mi-as dori sa-l ignore, asa cum ii ignor si eu pe ei.

 4. Anca says:

  Ultima dată când o doamnă binevoitoare s-a trezit să-i spună copilului meu care plângea pe stradă “Vai ce băiat mare și plânge!” eu m-am uitat drept în ochii ei și am întrebat-o: “Deci dumneavoastră nu plângeți, nu? Că sunteți mult mai mare.” Era să mă ucidă cu privirea :))), dar nu mi-a păsat că de când am decis să mă iau și eu de oamenii necunoscuți de pe stradă mă simt mult mai bine. :))

 5. tra says:

  Well. Data viitoare sper sa nu intervina nimeni. In fond este minunat sa-ti faci cumparaturile pe fond de copii urlind, plingind si tavalindu-se pe jos. Sa nu cumva sa intrerupem programul de divertisment.

 6. Joe says:

  Citi copii ai intrerupt din plins pina acum?

 7. Ella says:

  @tra – am avut parte de multe experiente similare cu cea din articol si pot spune ca strainii nu au ajutat niciodata. De cele mai multe ori, au facut mai mult rau. Au speriat copilul, au agasat parintii si au intarziat solutionarea incidentului.

  Ok, e neplacut pentru toata lumea. Dar tot parintele isi poate linisti copilul, pana la urma. Iar cumparaturile nu ti le faci in totalitate pe fond de copii urland, decat daca stai permanent langa ei. Situatia este intotdeauna mai deranjata pentru parintii implicati, decat pentru ceilalti cumparatori.

 8. Interesanta intamplare 🙂 Jucariile sunt comorile copilariei 🙂 http://www.forbaby.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *