Care e cel mai bun iaurt din tara?

yogurt1Azi-dimineata, ma intilnesc la magazinul de cartier cu prietena mea, Osman. Departamentul de lactate: ea- cu copilul in brate, eu cu Nero in lesa. Ea ia 2 brinzici de casa, una Fagaras, alta clasica. Eu cer un iaurt mare, Zuzu, bleu. Ceea ce-mi atrage o privire dispretuitoare din partea ei. “Maninci Zuzu? E plin de chimicale! De ce nu-ti iei iaurt de la Napolact?” Recunosc ca m-am pierdut cu firea si n-am stiu sa raspund altceva decit ca “Zuzu e bun, e cremos. Am mai incercat si alte iaurturi, dar mi se par mai acre”.

Alarmata incep sa citesc eticheta: lapte integral standardizat 3% grasime, proteine din lapte, lapte praf, fermenti selectionati de iaurt. Nu prea vad chimicale, insa Osman nu e de acord cu laptele praf din el…

Acuma nu stiu ce sa zic, discutia m-a pus un pic pe ginduri. La cantitatea enorma de iaurt pe care o maninc zilnic devine destul de semnificativ ce contine…Deci, vreun expert prin iaurturi prin preajma? Ce iaurt e natural, bun, cremos, cu maxim, maxim  3% grasime?

Nu va sfiiti, impartasiti-mi din experientele voastre lactate!

Tags: , ,

Post Author

This post was written by who has written 827 posts on Ozzy.

44 Responses to “Care e cel mai bun iaurt din tara?”

  1. a cherry December 4, 2009 at 5:50 pm #

    Deci, guru alimentar al meu, care mi-a schimbat viata in ultimul timp, zice asa:
    Luati iaurtul pe a carui eticheta gasiti cele mai putine ingrediente (si asta nu pt ca sunt aia nesimtiti si nu scriu) Adica sa nu contina, fermenti, pasteurizanti, mama masii. Si atentie la data de expirare, cu cat este mai indepartata cu atat produsul trebuie conservat mai bine si, deci contine mai multe prostii.

    Uita-te si la laptele batut. El intra in categoria de care zic eu. Chiar daca nu e iaurt, e bun. Si daca il indulcesti cu putina miere, bate tot.

  2. admin December 4, 2009 at 6:00 pm #

    Buun! Perfect, am retinut, trebuie sa citesc cu atentie etichetele! Zi-mi mai multe despre gurul tau alimentar! :) Intotdeauna mi-am dorit si eu unul! Si mai ales acum, ca nu vreau sa-l tin pe Ozzy pe “space” fermenti!

  3. Costin December 4, 2009 at 6:03 pm #

    Iaurt usuel de la Napolact!!!!!!!!!!!!!11111111unshpe

  4. admin December 4, 2009 at 6:20 pm #

    Buna treaba, avem 2-1 pentru Napolact! :)

  5. gadjodillo December 4, 2009 at 9:54 pm #

    almsana din reteaua de magazine plus. eu i-am dat lui stefan-alexandru si intra-uterin si acum, cind are aproape 10 luni. deja vorbeste si merge:)

  6. di December 4, 2009 at 11:05 pm #

    si eu tot napolact cumpar. asta pentru ca-mi suna romanesc si implicit, am senzatia ca ai nostri nu au avut destui bani ca sa bage prostii in el. pe de alta parte am aflat ca zuzu e produs de albalact, deci tot o firma serioasa si de prestigiu care a avut inspiratia sa inventeze un nume tareee comercial.

  7. colegu Alin December 5, 2009 at 4:08 pm #

    Incearca iaurt de CAPRA COVALACT. Produs din lapte pasteurizat. Ingrediente: lapte capra si culturi lactice.

  8. Ralu December 5, 2009 at 6:01 pm #

    Cris draga, nu fiindca-s eu brasoveanca (ma rog, poate un pic si de asta…), dar eu ma impac tare bine cu Prodlacta, bifidus sau ne-bifidus. Nu e nu stiu cat de cremos, dar are chiar gust de iaurt… simplu :-) . Iaurt adevarat, zic eu.

  9. admin December 5, 2009 at 6:35 pm #

    Multumesc tuturor pentru pareri. Saptamina care vine voi degusta toare soiurile de iaurt mentionate de voi. Cu alte cuvinte, ma voi dedica muncii de teren! Revin cu impresii. Oricum e tare, nu-mi imaginam ca banalul iaurt poate strini atitea discutii. Interesant e ca nimeni nu a mentionat iaurtul Danone, desi mie mi se pare a fi unul dintre cele mai populare/vindute. Sunt foarte bucuroasa ca am numai prieteni de nisa!
    Sa stiti, dosarul “Iaurt” ramine deschis!

  10. Os December 7, 2009 at 12:58 pm #

    In perioada de “burtica” am inceput sa citesc cu mai multa atentie etichetele produselor. Chiar daca nu le citeam mereu, macar la data de expirare tot ma uitam. E foarte interesant. Afli cate porcarii mananci.
    In privinta iaurturilor si a laptilor, eu sunt fan Napolact, desi cred ca sunt singurele produse pe care nu sunt scrise ingredientele. Zice doar de laptele din inima Ardealului :) Am ajuns sa-mi placa laptele Napolact facand branzica pt. bebe. Din orice alt lapte iese o branza… cel putin ciudata ca aspect. De gust nu mai vorbesc.
    In afara de Napolact sa incerci si iaurtul Campina. E printre preferatele mamicilor de bebei…

  11. radu December 15, 2009 at 4:18 pm #

    Citeam si io asta si la sfarsitul paginii vad urmatorul citat:

    Any man who hates dogs and babies can't be all bad.
    -- Leo Rosten, on W. C. Fields

  12. admin December 15, 2009 at 4:23 pm #

    :) )))) Doar nu te asteptai sa fie un blog siropos!

  13. hana February 4, 2010 at 3:31 pm #

    Subscriu, Napolact si Campina. Ies cele mai bune branzici de bebei, cum zice si Os si asta ma linisteste cumva in privinta continutului, din celelalte firme branzicile ies cam dubioase si nu au un gust firesc de branzica, sa zic asa…

  14. admin February 4, 2010 at 3:35 pm #

    Haha! Exact astea au fost si alegerile mele finale: Campina, Napolact si Covalact (varianta capra).

  15. buzzz April 13, 2010 at 10:37 am #

    pai in ceea ce priveste alimentele, in romania e bine sa fii atent cu ce alegi – la noi siguranta alimentara nu este un lucru sfant, precum in tarile civilizate. in principiu calitatea unui produs nu e data de denumirea brandului sau alte povesti ci de materia prima folosita si respectarea normelor de siguranta alimentara (calitatea materiei prime, transport adecvat, analize de laborator sistematice, igienizarea instalatiilor de stocare si productie, etc). ca masura de baza, la orice produs lactat uita-te pe eticheta dupa un mic semn, ca si o stampila, care trebuie sa fie ovala – asta inseamna lapte la standarde europene. nu este singura garantie, dar inseamna ceva. eu unul prefer sa cumpar produse din import – acolo normele de igiena sunt respectate… apoi mai intervine si chestia de gust… dar totusi, siguranta produsului e mai importanta – nu confundati gustul cu calitatea! si din pacate romanii, in fuga lor dupa profit usor, obisnuiesc sa pacaleasca consumatorul autohton (pe cel european e mult mai greu :) … asa ca din pct asta de vedere optiunile mele sunt Danone, Tnuva, Muller (deocamdata e produs in UE), Sole, etc (adica pe stampila ovala de careziceam apare un indicator de tara altul decat RO…)
    si nu va lasati pacaliti de numele romanesti – in spatele lor se ascund tot multinationale (gen Friesland la Napolact) sau tot felul de “investitori” gen baroni locali (Albalact, Sanlacta), fonduri de investitii rusesti (Covalact) sau afaceristi arabi …
    pasteurizarea si laptekle praf nu sunt produse chimice – pasteurizarea inseamna fierbere si procesul asta il faceam si noi acum 100 de ani cand luam lapte direct de la vaca, iar laptele praf se obtine din lapte prin deshidratare prin centrifugare… fermentii sunt perfect normali in produsele lactate, definitorii de fapt, altfel nu am avea iaurt sau branza sau sana :) – nu va mai luati dupa “specialisti”, chiar daca sunt doctori…
    nici macar termenul de valabilitate nu este un criteriu. inchipuiti-va ca o saptamana fierbeti lapte acasa in aceeasi oala fara sa o spalati, iar laptele de la vaca il aduceti de la tara intr-o sticla de plastic la 15 grade, o data la 2-3 zile – va garantez ca laptele astfel tratat va rezista mult mai putin decat daca ati spala oala de fierbere inainte si ati tine laptele in lada frigorifica. ideea este ca respectarea normelor de igiena si calitatea materiilor prime garanteaza o viata mai lunga produsului – laptele este doar un produs animal plin de microorganisme si fermenti lactici care se pot deteriora in conditii improprii ;)
    eeh, as putea scrie mai multe, dar devine plictisitor… totusi, cunostiintele in domeniu, desi pot plictisi, sunt necesare si sanatoase cand e vorba de alimentatie.. asa ca nu va mai luati dupa forumuri si asa zisi specialisti care doar spun pareri – cititi lucrurile de baza si folositi-va logica, e mai simplu si uneori mai folositor!

  16. buzzz April 13, 2010 at 10:57 am #

    aah, da, zicea cineva ca asa zisii ai-nostrii, cei cu bani putini, nu au bani ca sa bage prostii in produse… pai uitat-va la mezeluri, cu coloranti si alti aditivi care inlocuiesc afumarea sau sararea traditionale sau industriala… chimicalele asigura tehnologiile cele mai ieftine! si laptele e un exemplu bun… ca sa poti sustine calitatea si siguranta alimentara iti trebuie bani, lucrurile bune necesita cheltuieli – altfel risti sa transporti laptele in cisterne neizolate termic care nu mentin temperatura propice, eventual bagi si ceva soda ca sa nu se aciduleze pe drum, il descarci in tancuri de stocare neigienizate, si nici nu faci analize de laborator curente sa verifici daca parametrii sunt in limitele acceptabile… plus ca daca laptele se prinde, nu il mai bagi la punga ci il duci la facut branza, eventual intr-o caldare ceva mai mare… laptele e foarte sensibil, practic preia f usor elemente atat din organismul vacii (boli, tratamente, alimentatie, etc) cat si din exterior (germeni, mirosuri, schimbari de temperatura, praf, mizerii, etc), f usor degradabil si expus conditiilor si timpului de stocare – e practic un organism viu in continua transformare…

    hai ca o sa scriu un tratat mai bine ;-)

  17. dynamic April 27, 2010 at 9:37 am #

    Dupa parerea mea, cel mai bun, natural si sanatos iaurt este Natura, produs doar din lapte si culturi lactice, fara lapte praf sau altceva. Am incercat foarte multe, dar acesta mi se pare cel mai bun. La polul opus s-ar situa Danone si Tnuva.

  18. Lacramioara July 7, 2010 at 3:31 pm #

    Cu siguranta Napolact, descoperit odata cu diversificarea lui Damian. A fost recomandarea medicului pediatru. Bea lapte 3,5 grasime Napolact de la 10 luni, de cand a inceput sa refuze laptele praf. Am luat butelca mare de iaurt de la Napolact, cea de 1 kg. Apoi am vazut iaurtul zdravan…mega mega bun, gras, care mi-a crescut baietelul si a reusit sa il treaca peste pragul de 9 kile ce ma adusese pe mine in pragul isteriei.

  19. Joe July 7, 2010 at 4:52 pm #

    Pe mine ma scoate din minti ca nu scrie pe el ce contine. Pe nici un produs Napolact!!!

  20. Lacramioara July 8, 2010 at 10:22 am #

    eu am vb cu mai multe mamici de bebei si toate spuneau ca pediatrii recomanda Napolact si Covalact ca fiind cele mai aproape de “naturel”, iar ce recomanda cel mai putin, e Danone – in particular fie spus, eu am lucrat la ei, si din 2001 nu mai mananc de la ei nimic.

  21. laura rus February 2, 2011 at 10:27 am #

    NOI FOLOSIM NAPOLACT SI IAURT DE MONOR…SUNT BUNE BUNE BUNE…

  22. Ecomami March 5, 2011 at 8:24 pm #

    Si noi tot pe Napolact suntem, dar incep sa imi pun si eu problema sa trec pe altceva, dupa ce din ce in ce mai multa lume sustine ca are lapte praf….
    Totusi, Napolact are o consistenta apropiata de a iaurtului pe care il faci in casa si este acrisor la gust. Iaurtul trebuie sa fie acrisor – daca e dulce (gen Danone) inseamna ca e ceva suspect la mijloc

  23. adina March 17, 2011 at 9:34 am #

    Sana (mai ales) si iaurt de Monor…nu pot gasi ceva mai bun pe piata…stiu fabrica personal…si daca vrei smantana ..Lechinta… daca nu le gasesti cele doua..pentru ca ambele au fabricute destul de mici in Bistrita…presupun ca Napolact e the next best thing :)
    a da, si daca esti din Cluj..trebuie sa incerci iaurtul si branza de capra a celor de la La Coline… au o mini fabricuta pe drumul de turda si produsele lor sunt extraordinare (pt cei carora le place laptele de capra).

  24. rulu June 3, 2011 at 3:49 pm #

    Fermentii din compozitie nu sunt o problema.

    Iaurtul se prepara din lapte de vaca, capra sau oaie, in care sint incorporati cei doi fermenti Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus, care vor transforma, fiecare separat, o parte din lactoza in acid lactic. Actiunea celor doua bacterii este optima la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Atunci cind iaurtul este suficient de fermentat, este suficient sa fie transportat la rece (4 grade C), pentru ca actiunea bacteriilor sa fie oprita.

  25. Mihaela August 6, 2011 at 12:30 am #

    @ RULU
    Stii cumva cam cat se poate pastra la frigider un iaurt facut in casa?

  26. Mihaela August 6, 2011 at 12:33 am #

    Si inca o intrebare: iaurtiera e ok?

  27. Gabi February 23, 2012 at 1:11 pm #

    In link-ul pus de Sanda, este vorba despre iaurtul cu fructe si nu despre cel simplu. Dupa parerea mea, toate iaurturile cu fructe, contin substante chimice, si atunci nu stiu de ce se arunca cu pietre doar in Napolact si nu si in celelalte marci. Sunt convinsa ca toate iaurturile cu fructe au pe eticheta ingredientele celor de la Napolact. Poate cineva sa-mi indice un iaurt cu fructe pe a carui eticheta sa nu regasesc chimicale?

    @Buzzz, de ce spui ca Danone sau Tnuva nu se fac in Romania? Tnuva au fabrica colea langa Bucuresti in Popesti Leordeni si materia prima provine de la vacile de Ro. In ceea ce priveste pasteurizarea, laptele praf si fermentii sunt total de acord cu tine, lumea se sperie degeaba(lumea neinformata adica). Cel mai tare ma amuza retetele postate pe net de asa-zisul iaurt de casa, facut din lapte de vaca, totul ok pana aici, dar la care se adauga iaurt din comert(!!!???)Hellooo, oameni buni, pai cum mai e asta iuart de casa? In cazul asta nu va mai deranjeaza laptele praf si “pasteurizantii” si “fermentii” si “mama masii”? Dar asta e, oamenii pana nu se informeaza CORECT, vor fi intotdeauna in negura panicii si tot vor cauta in zadar produse cat mai naturale(in cazul de fata, iaurt fara fermenti si pasteurizanti, dar ghiciti: n-o sa gasiti in veci, ptr. ca nu exista iaurt fara fermenti…)

  28. Dada March 27, 2012 at 6:04 pm #

    In toate iaurturile, cascaval etc gasiti lapte praf si alte porcarii chiar daca nu scrie pe eticheta..Aratati-mi mie care producator in 2012 lucreaza fara aditivi.Daca ar fi naturale nu le-ati mai gasi la preturile astea.Cel mai indicat e sa cumparati lapte de la tarani si sa va preparati singuri in casa iaurtul sau sa cumparati produse bio.

  29. dizidentul August 28, 2012 at 3:25 am #

    Despre iaurtul Danone,vreau sa atrag atentia ca si acest iaurt contine bacteriile din…vedeti de unde:

    http://www.adanima.org/2011/04/06/bacteriile-%E2%80%9Cbifidobacterium-bifidum%E2%80%9D-sunt-bacterii-din-tractul-uro-genital/

  30. mum November 22, 2012 at 11:51 am #

    @Buzz, De la taica Pasteur încoace (inventatorul procedeului), pasteurizarea constă în încălzirea alimentelor la o temperatură de până la 60-70 °C, urmată de o răcire bruscă a acestora la 4-6 °C, pentru a distruge flora patogenă. Termenul de valabilitate este totuşi cam dubios, dacă iaurtul cu pricina e cu fructe şi totuşi e valabil cam 3-4 săptămâni. Sau chiar şi fără fructe, mira-m-aş să nu conţină din greu conservanţi iaurtul, dacă are valabilitate atâta amar de timp! Chiar dacă mulg eu vaca mea din grajd, folosesc numai vase sterilizate, ţin laptele într-un frigider la temperatură scăzută, tot nu va sta laptele nestricat 3 săptămâni! Laptele nu e chiar indicat să se ţină la ladă frigorifică, deoarece prin îngheţare i-se cam strică structura, se cam separă grăsimea din el. Eu am încercat faza cu îngheţarea, dar sincer, laptele nu mai e la fel, e mai apătos, grăsimea se adună ca uleiul deasupra. Cel mai bine este să consumăm produse proaspăt făcute. Ne putem face acasă lapte acru, lapte bătut, lapte covăsit, cremă de brânză dulce (care, amestecată cu fructe e mult mai bună decât iaurtul cu fructe). Au crescut generaţii întregi de copii sănătoşi şi înaintea apariţiei lactatelor-minune de azi, asta nu dă nimănui de gândit?

  31. briana December 18, 2012 at 7:05 pm #

    da

  32. pupaza December 18, 2012 at 7:08 pm #

    Da, aveti dreptate trebuie sa ne fim foarte atenti cand cumparam un anume iaurt…dar mite cand il ingeram :) ) Am incetat in a mai consuma iaurturi cu arome

  33. cris March 2, 2013 at 10:55 am #

    produsele muller the best:X e forma nemteasca deci in concluzie ..am incredere

  34. Luiza April 5, 2013 at 11:42 pm #

    zuzu e baza la noi! avem 8 luni si suntem bine

  35. Artesana April 20, 2013 at 10:50 pm #

    Vă propunem să gustați probabil cel mai bun iaurt de capră din țară… fără lapte praf și alte chimicale.
    Puteți comanda online pe http://artesana.ro/tagged/iaurt/

  36. Dada April 23, 2013 at 10:27 pm #

    Criss, iaurturile Muller sunt in aceeasi galeata cu Danone.Calitate nemteasca… pe naiba!Ia citeste aici si vezi ce porcarii are in el:http://2blackjack1.wordpress.com/2013/04/22/ce-ascunde-eticheta-iaurtul-muller-contine-un-agent-utilizat-in-industria-detergentilor/ Daca cel cu fructe e “contaminat” ma indoiesc ca cel simplu e comestibil.

  37. Simona June 5, 2013 at 11:24 pm #

    Cel mai bun iaurt este cel facut in casa. De o perioada destul de mare de timp fac iaurt in oala de lut cu lapte de vaca direct de la sursa, iasa foarte bun si il folosim in diverse combinatii.

  38. George Cobelita April 15, 2014 at 10:31 am #

    Sunt de parere ca Napolact este unul dintre cele mai bune iaurturi. Se vede si se simte dupa consistenta si gustul asemanator celui natural.

  39. Roland May 16, 2014 at 12:56 am #

    Cel facut de catre voi din lapte de casa daca e important sa nu contina porcarii. Nu e greu.

  40. Ernszt July 23, 2014 at 1:26 pm #

    Gustati Lactate Harghita(e firma rebrand-uita, recun.dupa culoarea mov; vechea sigla era cu o vacuta alergand ca o pisicuta :) ) AdyErnszt

  41. flory August 12, 2014 at 1:01 am #

    Personal sunt mare fan iaurt ! Am cautat, am testat, am incercat, cred eu toate formele de iaurt de pe piata dar nu am gasit unul care sa zic : WAW ! este excelent ! Asa ca mi-am cumparat o “jucarie” care ma face fericita ! O jucarie care ma ajuta sa fac iaurt.Asa ca…. de acum, vom manca iaurt de casa, care asezonat cu fructe va fi un rasfat pe care il meritam din plin.Acum am iaurt natural 100% si pot sa am grija de SĂNĂTATE ȘI FRUMUSEȚE atât pe interior cât și pe exterior cu ajutorul iaurtului Spoonz ,facut de mine ! Contine cinci tipuri de microorganisme pre- si probiotice inrudite: inulin, lactobacil acidofil La-5®, bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®, streptococcus thermophilus, lactobacillul delbrückli cubsp. bulgaricus.
    • Componentele (ingredientele) prafului de iaurt au provenienta unui culturi biologic strict verificate. Produsele au certificatele bio al lui Biokontroll Hungaria.
    • Este lipsit de arome si coloranti artificiali.
    • Se fabrica fara ser stabilizator.
    • Iaurtul gata preparat se poate pastra 4-5 zile in frigider.
    • Pulberea concentrata de proteine lactice Spoonz, poate fi adaugata in laptele cu continut redus de grasimi, se obtine astfel un iaurt cu continut redus de colesterina.

  42. Busybees September 1, 2014 at 3:32 pm #

    Din punctul meu de vedere cel mai natural iaurt a fost Tnuva, dar nu mai este pe piata (probabil ca era prea natural si nu corespundea cerintelor UE). Acum sunt fan Zuzu, nu stiu cat de natural este, dar e cel mai asemanator la gust cu Tnuva.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pierdut iaurt. Simplu si bun | Ozzy - February 24, 2011

    [...] pentru ca vad ca postul cu iaurtul de acum un an este inca in topul citirilor/comentariilor, o sa zic acum ce iaurt folosim noi: Anderchser natur [...]

Leave a Reply

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes